Milton Firiedman 1999. predvidio Bitcoin i ostale kriptovalute

Milton Friedman, liberalni ekonomist i teoretičar, dobitnik Nobelove nagrade i predvodnik Čikaške škole ekonomije bez sumnje je među top 3 najvećih ekonomista prošlog stoljeća. Spomenimo samo neka rješenja koja su njegovi izumi, a danas se koriste ili će se tek početi koristiti: kuponsko školstvo (vaučerizacija) kakvo je opisao u eseju Uloga države u obrazovanju 1955. godine, zatim to je njegovo rješenje za socijalu – negativni porez na dohodak, što ima jako puno sličnosti s UBI-jem (temeljnim dohotkom, o čemu razmišlja sve više država) – u knjizi “Kapitalizam i sloboda” 1962. godine.

Ali, to još nije ništa! Friedman je pretkraj prošlog stoljeća, točnije 1999. godine, u jednom televizijskom intervjuu predvidio nastanak kriptovalute kakva danas i postoji u obliku Bitcoina i mnogih drugih.

Milton Friedman je 1999. predvidio Bitcoin i kriptovalute… (Y)

Posted by DIALOGOS.ba on 8. Maj 2017

“Mislim da će internet biti jedna od glavnih sila za smanjenje uloge države. Nešto još nedostaje, ali i to će se uskoro pojaviti, to je vjerodostojni ‘e-cash’ (internet novac). To će biti neka metoda kojom će se na internetu transferirati novac od osobe A do osobe B, s time da osoba A i osoba B se uopće neće poznavati.

Znači, ja ću uzeti novčanicu od 20 dolara i dati je vama, a da vi uopće nećete mene vidjeti niti poznavati i nitko neće znati otkud vam taj novac stiže, neće postojati trag. Nešto takvo će se razviti na internetu i to će olakšati život korisnicima interneta. Naravno, to ima i svoju negativnu stranu. Iskoristit će ga i gangsteri, ljudi koji se bave ilegalnim transakcijama će također imati olakšan rad”, rekao je Friedman.

Bilo je to samo godinu dana nakon što je bloger New York Timesa i ljevičarski ekonomski guru Paul Krugman rekao da će internet postati beznačajan do 2005.

Izvor: Liberal.hr

Povezani članci

Back to top button