10 stvari koje niste znali o čuvenoj knjizi 1984

Roman Georgea Orwella, 1984, bio je nevjerovatno popularan u vrijeme kad je objavljen, i ostaje nevjerovatno popularan do danas. S obzirom da mnoštvo zvijezda navodi knjigu kao jednu od svojih omiljenih — uključujući Stephen Kinga, Davida Bowiea, Mel Gibsona i Kit Harringtona — 1984 posljednjih godina postaje sve popularnija. Knjiga se ponovo pojavila na listama najprodavanijih početkom 2017, jer su neki tvrdili da je Orwellova distopijska vizija konačno stigla.

Ispod je 10 činjenica koje možda ne znate o Orwellovom mračnom romanu.

1. Prije nego što je napisao 1984, Orwell je tokom Drugog svjetskog rata radio za britansku vladu kao propagandista na BBC-u. (Možda je blisko posmatranje propagandne industrije dovelo do njegovog kritičkog portreta knjige 1984)

2. Orwell je prvobitno nazvao roman 1980, a zatim 1982, prije nego što se odlučio da naslovi 1984. Pošto je napisan 1948, neki misle da je Orwell smislio naslov obrnuvši godinu u kojoj je knjiga napisana. Osim toga, razmišljao je o imenovanju romana Posljednji čovek u Evropi.

3. Dok je pisao roman, Orwell se borio protiv tuberkuloze. Bolest ga je na kraju obuzela i umro je sedam mjeseci nakon objavljivanja 1984, a tuberkuloza je bila jedini uzrok smrti.

4. Osim što se borio protiv tuberkuloze, Orwell je umalo umro dok je pisao roman. Na rekreativnom putovanju čamcem sa svojom djecom, čamac se prevrnuo. Na sreću, ni ova epizoda ni tuberkuloza nisu ga spriječile da završi svoj roman.

5. Ironično, Orwell je bio pod vladinim nadzorom dok je pisao svoje novo upozorenje o državnom nadzoru. Britanska vlada je posmatrala Orwella jer su vjerovali da je bio socijalistički opredijeljen. Ovaj nadzor počeo je nakon što je objavio Put do pristaništa Vigan, istinitu priču o siromaštvu i nižoj klasi u Engleskoj.

6. Slogan „2 + 2 = 5“ potiče iz Rusije, gdje ga je komunistički režim koristio kao svojevrsni moto u nastojanju da im pomogne da ispune ciljeve svog petogodišnjeg plana za samo četiri godine. Iako se slogan i danas koristi za ukazivanje na probleme totalitarnog ispiranja mozga, Orwell ga nije osmislio.

7. Osim što je pozajmio dio ruske propagande, Orwell je za svoj roman pozajmio i japansku propagandu. „Policija misli“ zasnovana je na japanskoj ratnoj tajnoj policiji koja je bukvalno uhapsila japanske građane zbog „nepatriotskih misli“. Zvanično ime im je bilo Kempeitai, a zvanično su svoju potragu nazvali „Rat misli“.

8. Kad je Orwell radio kao propagandista za BBC, tamo je postojala konferencijska soba pod brojem 101. Ova soba je bila prostorija u kojoj je zamislio lokaciju za neke od svojih užasnijih scena, čineći same scene još strašnijim.

9. Prema Orwellovim prijateljima i porodici, njegova druga žena Sonia Brownell bila je uzor po kojem je zasnovao ljubavno interesovanje (Julia) glavnog junaka knjige, Winston Smitha.

10. Iako je njegova knjiga veoma popularna, Orwellov roman, također, uvršten je na listu deset najzabranjenijih svjetskih knjiga. Neki ga zabranjuju zbog, kako tvrde, prokomunističkih gledišta, a drugi su ga zabranili jer je antikomunistički. Bez obzira na to, ironično je što je knjiga koja upozorava na totalitarizam često predmet cenzure.

Piše: Anna Mathews (Intellectual Takeout / Dialogos)

S engleskog preveo: Resul Mehmedović

Povezani članci

Back to top button