fbpx

Dr Jakub Szynkiewicz (1884-1966), prvi muftija muslimana Poljske

Dr Jakub Szynkiewicz (Šinkijevič), rođen je u ruskom gradiću Lahoviče (današnjem dijelu Bjelorusije) 1884. godine. Srednješkolsko obrazovanje je stekao u Minsku, a 1907. upisao je orijentalne studije u Sent Petersburgu. Godine 1925. uspješno je odbranio doktorsku disertaciju u Berlinu na njemačkom jeziku. Iste godine izabran je za poljskog muftiju nove nezavisne države Poljske, a sjedište novoizabranog muftije bilo je u Vilnijusu, današnjem glavnom gradu Litvanije.
 
1930. dolazio je i u Kraljevinu Jugoslaviju na ustoličenje novog reis-ul-uleme Ibrahima ef. Maglajlića u Bajrakli džamiji u Beogradu.
 
Na Evropskom kongresu muslimana 1936. godine bio je jedan od najazapaženijih učesnika. Godinu ranije štampao je knjigu “Wersety z Koranu” (Izabrani ajeti iz Kur’ana), koja je bila jedino štivo malobrojne zajednice poljskih muslimana. Prema riječima poljskog historičara Ataullaha Bagdana Kopanskog, broj muslimana u Poljskoj u periodu 1918-1939. nije prelazio brojku od 6.000.
 
Dr Jakub Szynkiewicz nastojao je povezati muslimane Poljske sa muslimanskim svijetom, pa je posjetio Tursku, Indiju, Maroko, Egipat, Palestinu, Siriju, Hidžaz. Muslimani Poljske imali su svoje konzulate u Palestini i Alžiru, gdje su ih zastupali Mustafa Aleksandrowicz (Aleksandrovič) i Leon Bohdanowicz (Bohdanovič).

Dr Jakub Szynkiewicz obavlja dženazu.
Bio je veliki borac za državno priznavanje muslimana Poljske i imao je namjeru da gradi džamiju u Varšavi, za čiju gradnju finansijsku podršku su obećali egipatski i marokanski kraljevi, ali je njemačka invazija 1939. pokvarila planove. I u toku njemačke okupacije obavljao je funkciju muftije, ali je po završetku rata u strahu od komunističkih čistki napustio zemlju i otišao u Egipat, gdje je ostao sve do Naserovog puča 1952. godine, kada odlazi u Ameriku gdje ostaje do smrti 1966. godine.
 
Piše: Resul S. Mehmedović

Naručite na facebook stranici DIALOGOS.ba

Close