Genijalnost poslaničkog odgoja i fascinirajuće činjenice iz mekkanskog perioda

U Mekanskom periodu u razdoblju od TRINAEST GODINA NIJE UBIJEN nijedan idolopoklonik, NITI JE POLOMLJEN ijedan kip, koji su idolopoklonici obožavali, nego je vjernicima naređeno strpljene.

“Reci onima koji vjeruju da oproste onima koji se nadaju Allahovim blagodatima da bi On nagradio te ljude za ono što su radili.” (Al-Gatiya, 14)

Oni su dugo saburali na ovome, sve dok ih uzvišeni Allah nije pomogao. Pa kada je došao period oslobođenja Mekke, nakon DVADESET JEDNE godine pozivanja UNIŠTENI su kipovi, ali RUKAMA ONIH KOJI SU TE KIPOVE OBOŽAVALI.

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je poslao Halida b. Velida da uništi ‘Uzzaa, kipa kojega je obožavao on, njegov otac i njegov djed. Poslao je Sufjana b. Harba da uništi Menata, kipa kojega je obožavao on, njegov otac i njegov djed. Poslao je Džerira b. Abdillaha da uništi kipa kojega je obožavao on, njegov otac i njegov djed. Pa su svi kipovi uništeni rukama onih koji su ih sami obožavali.

Nije moguće uspjeti onome ko želi uspostaviti istinu, osim sa slijeđenjem plemenitog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, koga je Allah učinio najljepšim uzorom vjernicima.

“Vi u Allahovom Poslaniku imate divan uzor…” (Al-Ahzab, 21)

Šejh Muhamed el-Hasan Dedu, hafizahullah

Povezani članci

Back to top button