fbpx

EKSKLUZIVNO: Saudijska Arabija planira da pogubi trojicu istaknutih učenjaka

Trojica istaknutih umjerenih saudijskih učenjaka koji su u više tačaka  optuženi za “terorizam” bit će osuđeni na smrt i pogubljeni ubrzo nakon ramazana, dva vladina izvora i jedan od rođaka optuženih ispričao je MEE-u.

Najistaknutiji od njih je šejh Salman al-Awdah, međunarodno poznati naučnik poznat po svojim relativno progresivnim stavovima u islamskom svijetu. Al-Awdah je uhapšen u septembru 2017. ubrzo nakon što je na tviteru napisao dove za pomirenje između Saudijske Arabije i njenog susjeda Katara, tri mjeseca nakon što je Rijad pokrenuo blokadu ove zemlje.

Druga dvojica su Awad al-Qarni, sunitski alim, akademik i autor, i Ali al-Omari, popularno tv lice. I njih dvojica su uhapšeni u septembru 2017. godine.

Sva trojica imaju veliki broj online pratilaca. Al-Awdin arapski tviter račun ima 13.4 miliona pratilaca, a nakon njegovog hapšenja pojavio se hashtag #freesalmanalodah. Al-Omarijeva televizija „For Youth“ također ima veliku publiku.

Dva izvora saudijske vlade neovisno su potvrdili plan za pogubljenje trojice ljudi, koji trenutno čekaju suđenje pred Specijalnim krivičnim sudom u Rijadu. Ročište je zakazano za 1. maj, ali je odloženo bez određivanja daljnjeg datuma. Jedan izvor je izjavio za MEE: “Oni neće čekati da pogube te ljude nakon što smrtna kazna bude izrečena.”

Drugi izvor saudijske vlade izjavio je da je pogubljenje 37 saudijskih, uglavnom šiitskih aktivista, zbog optužbi za terorizma u aprilu, korišteno kao probni balon kako bi se vidjelo koliko snažna je međunarodna osuda, prenosi Middle East Eye.

Dialogos.ba

Related Articles

Close