206 miliona dolara za 33 organizacije i promoviranje islamofobije

US Berkley Center for Race and Gender i i Council on American Islamic Relations (Vijeće za američko-islamske odnose), objavili su istraživanje o mržnji prema muslimanima u SAD-u.

Britanski The Guardian je objavio listu od 74 organizacije, koje vode organizirane kampanje protiv muslimana, od kojih su 33 namjenski osnovane i za primarni cilj imaju promoviranje mržnje prema ovoj religijskoj skupini. Samo te trideset i tri organizacije u posljednjih osam godina od donatora su dobile 206 miliona dolara.

U četiri ključne tačke izvještaja navodi se sljedeće:

  1. Sedamdeset i četiri (šezdeset i devet 2013. godine) organizacije u SAD-u identificirane su kao generatori islamofobije.
  2. Trideset i tri organizacije namjenski su osnovane i za primarni cilj imaju promoviranje mržnje prema islamu i muslimanima.
  3. U periodu između 2008-2013. godine te trideset i tri organizacije od donatora su dobile 205.838.077 dolara zajedno.
  4. Ostalih četrdeset i jedna organizacija za primarni cilj nemaju promoviranje mržnje prema islamu i muslimanima, ali redovno promoviraju i podržavaju islamofobične teme.
Ukupan bilans donacija za promoviranje antimuslimanskih osjećanja širom SAD-a.
Ukupan bilans donacija za promoviranje antimuslimanskih osjećanja širom SAD-a.

The Guardian navodi da je krajnji cilj djelovanja organizacija poput: Abstraction Fund, Clarion Project, David Horowitz Freedom Center, Middle East Forum, American Freedom Law Center, Center for Security Policy, Investigative Project on Terrorism, Jihad Watch and Act je povećanje napada na džamije, kao i pojedince.

Neke od tih organizacija, poput Middle East Forum su dio izraelskog lobija, i očito da vjeruju da je najpodesniji način za držanje Palestinaca bez državljanstva i ostalih osnovnih ljudskih prava, uvjeriti Amerikance da su svi muslimani, bez iznimke, zli i zaslužuju poniženje.

U izvještaju se pod tačkom br. 7 navodi sljedeće:

U 2015. godini dogodilo se 78 napada na džamije, više nego ikada ranije, obzirom da smo počeli pratiti incidente od 2009. godine. U 2015. godini broj incidenata se utrostručio u poređenju sa prethodne dvije godine.

Antidžamijski zakoni u saveznim državam u periodu između 2013-2015. godine.
Antidžamijski zakoni u saveznim državama u periodu između 2013-2015. godine.

U izvještaju se muslimanima savjetuje da se uključe u filantropski rad u politici i zajednici, te da aktivno učestvuju i pomažu ljude iz svoje zajednice. Na drugoj strani, Amerikanci moraju da shvate da su predrasude prema muslimanima podjednako loše kao i netrpeljivost prema Jevrejima ili Afro-Amerikancima.

Da smo imali trideset i tri organizacije, koje se finansiraju stotinama miliona dolara za promoviranje mržnje prema Jevrejima, bilo bi mnogo više negodovanja. No, ovako je priča mnogo drugačija.

Također, došlo je do usvajanja nekoliko antimuslimanskih zakona, koji su očit višak ili će eventualno biti proglašeni kao neustavni, poput zakona o zabrani upotrebe islamskog zakona u američkom sudskom sistemu, što se, zapravo, nikada nije ni dogodilo. Ovakav zakon će milione muslimana označiti građanima drugog reda.

Piše: Juan Cole, američki akademik i historičar
Sa engleskog preveo: Resul S. Mehmedović

Povezani članci

Back to top button