Autogol poglavnice Kolinde – “Za dom spremni”, orilo se Zagrebom i Splitom

Jedva da je prošlo sedam dana od populističke izjave i bestidne laži hrvatske poglavnice Kolinde Grabar-Kitarović, a Hrvati su, sada već u svom stilu, odgovorili da, Bošnjaci, naročito muslimani, nisu prijetnja za mir niti na Balkanu, a kamoli u Evropi. Kao da su bili uvrijeđeni što je epitet “naj”, pa makar to bilo gori-radikalnij-opasniji, pripao nekome drugome, a ne njima. Ovoga vikenda na očigled javnosti, svesrdno su se potrudili da epitet “najradikalniji i najopasniji” vrate tamo gdje i pripada.

U sred hrvatske prijestolnice, Zagrebu, 150-200 osoba, ispred Srpskog narodnog vijeća uzvikivalo je fašistički pozdrav: “Za dom spremni”, istoga dana, na Poljudu je mnogo brojnija masa uzvikivala isto: “Za dom spremni”, uz dodatak: “Ubij Srbina”.

Svaki put kada se u Hrvatskoj – od fudbalskih stadiona do fešte u Čavoglavama – pojave ustaški simboli ili skandiranje, pojavi se i tvrdnja da je to djelo ubačenih elemenata i sabotera. Međutim, svake godine se tobože pojavljuju “isti saboteri”, a Hrvatska, na čelu sa poglavnicom Grabar-Kitarović, nije napravila nijedan korak da spriječi takvo što, jer, najveći domet predsjednice (koja uživa da se fotografiše sa ustaškim simpatizerima i zastavama fašističke NDH) je, ne pojaviti se na ustaškoj fešti i koncertu Thompsona, kao što je to bilo prošle godine, na dvadesetoj obljetnici Oluje. Desetine hiljada osoba u ekstazi je pjevalo fašističke pjesme, ali bitna napomena, to nisu bili raidkalni islamisti, nego evropeizirani Hrvati.

Da je proteklih dana predsjednica Grabar-Kitarović bila u nekom svom “elementu”, dodatno je potvrdila njena izjava da joj je žao što je hrvatskoj djeci u Dubrovniku dijelila srpske čokoladice. Na Balkanu nas uče raznim podjelama, od onih sasvim običnih po vjerskoj ili nacionalnoj osnovi, pa sve do stranačkih, ali, hrvatska poglavnica je u svojim bedastoćama otišla toliko daleko da je i čokoladicama dodijelila nacionalno obilježje.

Iako, pomalo vjerujem da je stvarni razlog izvinjenja taj što, djeca nakon “srpskih čokoladica” ližu tri prsta, što se u Hrvatskoj može tumačiti kao “ubačeni srpski element, koji podriva sustav Republike Hrvatske”.

Da su Hrvati (napominjem, ne svi, ali velik broj) prepoznatljivi po svojim simpatijama prema fašizmu, koje iz godine u godinu ne jenjavaju, prepoznala je i ARTE TV. 

Nedavno je na njemačko-francuskoj televiziji ARTE prikazan dokumentarac koji Hrvatsku prikazuje kao močvaru najcrnjeg fašizma. Riječ je o dokumentarnom filmu “Rechts, zwo, drei – driftet Europa ab” (Desno, dva, tri – kamo će otplutati Europa?). Naslovljen po pionirskoj koračnici iz razdoblja DDR-a, film ARTE-ove ekipe bavi se usponom nove populističke desnice u Europi. Glavni fokus filma je Njemačka. No, za ARTE-ovu ekipu najjeziviji i vizualno najživopisniji primjeri desnog ekstremizma u današnjoj Europi jesu – oni hrvatski. Hrvatskoj je posvećena cijela posljednja trećina filma koje je vizualno najšokantnija i dramaturški udarna. Poglavnice, kako to da zaobiđoše bosanske radikalne islamiste?

U prilog hrvatskom fašizmu, treba napomenuti da su hrvatske vlasti po okončanju proteklog rata, spalile preko dva i po miliona knjiga, koje su proglašene kao nepodobne za hrvatsko društvo. Čin spaljivanja knjiga u historiji je poznat odvajkada, ali nikada kao čin “civiliziranog naroda”, naprotiv, takvo što su radili aleksandrijski kršćani sa čuvenom Aleksandrijskom bibliotekom, Mongoli kada su osvojili svjetsku prijestolnicu Bagdad, Crkva u srednjem vijeku, Hitler u Drugom svjetskom ratu, a po uzoru na njih i evropeizirani Hrvati u nezavisnoj državi Hrvatskoj 1991.

Ostaje enigma šta je nagnalo hrvatsku poglavnicu Kolindu Grabar-Kitarović da tek tako, bez imalo srama iznese laži na račun bosanskih muslimana i tobože navodi nepostojeći izvještaj SIPA-e (što je potvrdio i Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić), da se sa sirijskog ratišta u Bosnu vraćaju hiljade muslimana, a prema evidenciji SIPA-e, na bliskoistočnim ratištima nalazi se svega 140 državljana BiH, od čega je oko 35% borbeno sposobno, a ostalo su žene i djeca. Vjerovatno da se toliki broj Hrvata nalazi u paravojnim jedinicama ukrajinskog ratišta, ali, poglavnica šuti…

Čak je i šef delegacije EU u BiH, Lars-Gunnar Wigemark, izjavio da je više ratnika u Siriji iz švedskog grada Geteborga, negoli iz cijele BiH. Dakle, hrvatska poglavnica Kolinda Grabar-Kitarović bez imalo srama laže.

Uzgred, pred samu izjavu poglavnice Grabar-Kitarović, na društvenim mrežama su se pojavile fotografije poglavnice sa hrvatskom dijasporm u New Yorku i Torontu, na obje fotografije uslikana je sa ustaškom zastavom, a na fotografiji sa univerzitetskim profesorom Tihomirom Janjičekom u Torontu, poglavnica je sa osmijehom pozirala i rukom pridržavala ustaški stijeg. Profesor Janjiček je na svom fejsbuk profilu pojasnio da je poglavnica Grabar-Kitarović bila upoznata da se radi o NDH stijegu, naravno, ona se kasnije pravdala da nije znala. I eto tako, hrvatska poglavnica “ne zna” razlikovati zastavu Hrvatske od ustaške NDH, a nekim čudom, sposobna je da bude predsjednica (ili možda, poglavnica) države.

Jasenovac, spaljivanje knjiga, ratni zločinac Dario Kordić na misama “za spas djece”, iako je sam ubijao “radikalne islamske bebe” u Vitezu, proglašavanje ustaše Stepinca za sveca, povici “Srbe na vrbe” i krvava fašistička prošlost, neće se oprati time što ćete bosanske muslimane optužiti za radikalizam, ili se izvinjavati zbog dijeljenja “srpskih čokoladica”, već sučeljavanjem sa svojom poražavajućom prošlošću i sablasnom sadašnjošću i iskrenim kajanjem nad zlodjelima koje historija bilježi.

U prilog pogledajte i fotografije modernog ustaštva, fašizma i radikalizma naših zapadnih i domaćih susjeda (katoličke vjeroispovijesti i hrvatske narodnosti). Od poglavnice Grabar-Kitarović, pa do fudbalskih terena:

Poglavnica prilikom posjete hrvatskoj dijaspori u New Yorku.
Poglavnica prilikom posjete hrvatskoj dijaspori u New Yorku.
Hrvatski voditelj Velimir Bujanec i poglavnica Grabar-Kitarović.
Hrvatski voditelj Velimir Bujanec i poglavnica Grabar-Kitarović.
Ustaški pozdrav "Za dom spremni" čuo se u sred evropeiziranog Zagreba, decembra 2016.
Ustaški pozdrav “Za dom spremni” čuo se u sred evropeiziranog Zagreba, decembra 2016.
Na derbiju između Hajduka i Dinama, decembra 2016. Ništa novo u zemlji Hrvatskoj.
Na derbiju između Hajduka i Dinama, decembra 2016. Ništa novo u zemlji Hrvatskoj.

ustaški simboli česti su rekviziti hrvatskih navijača

Hrvatski navijači na utakmici protiv Livorna. U pradjedovskom stilu.
Hrvatski navijači na utakmici protiv Livorna. U pradjedovskom stilu.
Hrvatski navijači na utakmici BiH i Hrvatske, na Koševu 2007.
Hrvatski navijači na utakmici BiH i Hrvatske, na Koševu 2007.
Hrvati iz Širokog Brijega, vrli čuvari tradicije.
Hrvati iz Širokog Brijega, vrli čuvari tradicije.
Ustaški malonogometni klub Ustanik, koji igra 2. malonogometnu ligu, bez kamufliranja, otvoreno.
Ustaški malonogometni klub Ustanik, koji igra 2. malonogometnu ligu, bez kamufliranja, otvoreno.
Hrvatski navijači na utakmici Hrvatska - Gruzija, 2011. godine.
Hrvatski navijači na utakmici Hrvatska – Gruzija, 2011. godine.
Po ko zna koji put, Poljud - Hrvatska - Italija, 2015. godine.
Po ko zna koji put, Poljud – Hrvatska – Italija, 2015. godine.

Piše: Resul S. Mehmedović

Povezani članci

Back to top button