Admir Čavalić: Jedini kandidat u Tuzli koji se odrekao svih naknada

Trenutna politika je dosadna, bezidejna, okupirana trgovinama i uhljebljenjem — cilj mi je da promijenim navedeno.

Admir Čavalić je doktorant na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Tuzli. Radi kao direktor udruženja Multi, ali i kao predavač na domaćim obrazovnim institucijama. Pokretač je brojnih projekata i inicijativa, te (ko)autor dvije knjige, te na desetine naučnih i stručnih radova koji su objavljeni u domaćim i inostranim naučnim publikacijama. Redovno piše i komentariše za domaće i regionalne medije u funkciji ekonomskog analitičara.

Na predstojećim izborima, Admir Čavalić će biti jedini kandidat u Tuzli koji se unaprijed odrekao svih finansijskih primanja ako bude izabran za vijećnika grada Tuzla. Sav novac ide u humanitarne svrhe, stipendiranje studenata i ostala opća dobra.

S gospodinom Čavalićem smo razgovarali o razlozima kandidature i izbornom programu kao i o nesvakidašnjem potezu odricanja od materijalnih naknada.

Dialogos: Šta Vas je ponukalo da se aktivno uključite u politiku?

Admir Čavalić: Već 10 godina aktivno djelujem u javnosti, u oblasti ekonomije i politike. Konkretno, bavim se zagovaranjem određenih ekonomskih reformi koje imaju cilj unaprijeđenje općeg životnog standarda građana, odnosno povećanje perspektiva ekonomskog rasta. Na nagovor prijatelje i poznanika, odlučio sam da se kandidujem za Gradsko vijeće Grada Tuzla i to kao kandidat Stranke za BiH.

Dialogos: Odakle ideja o odricanju svih finansijskih beneficija, općepoznato je da se u bh. politiku upravo i ulazi zbog toga?

Admir Čavalić: Politiku ne shvatam kao posao, već kao dužnost, naročito nas koji smo zastupljeniji u javnosti i akademskoj zajednici. Zbog toga sam odlučio da se odreknem bilo kakve naknade za rad u Gradskom vijeću, a što sam potvrdio kroz ovjerenu izjavu kod notara. Neko će ovo razumjeti kao populizam, ali u osnovi nije — biti vijećnikom u svom gradu je nešto što je stvar časti i ponosa. Nažalost, brojni drugi kandidati ovo vide samo kao osnovni ili dodatni izvor finansijskih prihoda.

Dialogos: Šta je Vaš plan kao općinskog vijećnika u naredne četiri godine?

Admir Čavalić: Ono što zagovaram jeste promjena političke paradigme u Tuzli. Pripremao sam izborni program na 80 stranica teksta gdje navodim preko 35 mjera koje se moraju što prije implementirati u našem gradu. Iste se odnose na ključne probleme poput zagađenja zraka, putne infrastrukture i poslovnog okruženja. Grad Tuzla je među najzagađenijim gradovima u Evropi, dok je putna infrastruktura potpuno zapuštena i sređuje se samo tokom izbornih kampanja (zbog čega je Tuzla u proteklim mjesecima u blokadi).

Kada je riječ o poslovnom okruženju, nedostaje lokalnih inicijativa kako bi se privreda zadržala i to konkretno kroz unaprijeđenje industrijskih zona u odnosu na ostale gradove/općine. Pored rješavanja ključnih problema, potrebno je inovirati po pitanju sadržaja grada — od očuvanja i sređivanja spomenika i znamenitosti Tuzle preko predškolskog obrazovanja, gdje nudim koncept vaučera, pa sve do poboljšavanja javnih usluga. Smatram da posjedujem unikatan spoj znanja i iskustva, zajedno sa dokazanim javnim djelovanjem i jasnim ideološkim okvirom, da bi implementirao date mjere.

Trenutna politika je dosadna, bezidejna, okupirana trgovinama i uhljebljenjem — cilj mi je da promijenim navedeno.

(Dialogos)

Povezani članci

Back to top button