Adnan Lakača (1980–2017): Čovjek koga je ubio Sistem

Još jedna horor priča domaćeg pravosuđa: Adnan Lakača je početkom 2007. dobio posao vozača u JU Domovi zdravlja KS. Dan prije nego što će prvi put otići na posao, krenuo je na susret sa djevojkom. Na posao i kod djevojke nikada neće stići. Na ulici u naselju Grbavica će ga zaustaviti policijska patrola, privesti i uhapsiti zbog navodne pljačke prodavnice u Grbavičkoj ulici. Biće to početak kraja za Adnana Lakaču.

Lakača je narednih sedam mjeseci godine 2008. proveo u pritvorskoj jedinici sarajevskog CZ. U pritvoru je premlaćivan i psihički zlostavljan, kako od drugih zatvorenika, tako i od čuvara. Na sudski pretres je dovođen sa glavom zamotaon u zavoje i to vezan. Jednom se okrenuo prema meni, tada mladom novinaru nekadašnjeg Asa i pogledao me. Bio je to pogled čovjeka unaprijed osuđenog na smrt, čovjeka koji je molio za pomoć.

– Šta se okrećeš, koji ku… – policijac ga snažno je udario otvorenom pesnicom u potiljak u sred sudnice

Sve je bilo protiv Adnana Lakače. Svi dokazi i svi svjedoci su ukazivali da je Adnan Lakača upadao u kladionice i prodavnice i od prodavačica, uz prijetnju velikim nožem, otimao novac. Svjedokinje su ga prepoznale na ispitivanju u PS Novo Sarajevo. Svi policajci su rekli da upravo on odgovara opisu napadača kakvog su tražili. Tužiteljica Lejla Hasanbegović je uporno insistirala na krivici Adnana Lakače i tražila maksimalnu kaznu za njega.

Adnan Lakača je imao trostruku sreću. Kao prvo, imao je sjajnog advokata Mirzu Kovača. Zapamatite ovo ime, Mirza Kovač, advokat, ako se vi ili neko od vama dragih osoba nađe u nemilosti korumpiranog Tužilaštava KS. Lakača je imao sreću jer sudski proces vodila tada sjajna sutkinja Dalida Burzić. Imao je i sreće jer DNK analiza pokazala da Adnan Lakača nije bio izvšitelj zločina. Pljačke je počinio izvjesni Duraković, poznati drski sarajevski razbojnik i čovjek koji je pokušao opljačkati i prodavnicu ispred PU Centar kada je uhvaćen.

Pritisnuti dokazima, svjedoci su mijenjali iskaze. Prodavačice- žrtve napada priznale su da im je sugerirano koga će pokazati u PU Novo Sarajevo. Rečeno im je da pokažu na Adnana Lakaču. Policajci su priznali da ime ” sa vrha” sugerirano da “neko mora biti uhapšen”. Uhapsili su Adnana Lakaču i misili da je “posao” završen. Prevarili su se.

U ovom pravosudnom cirkusu najgore se ponašalo Tužilaštvo KS i tužiteljica Lejla Hasanbegović. Mlada ( imala tek 30 godina tada), neiskusna (ovo joj je bio prvo “veliki” slučaj), nesposobna ( jer nije mogla naći ni vlastite svjedoke), ali prije svega bahata, nadobudna, umišljena i pravno nepismena, izgubila je slučaj već na trećem ročištu, no to je odbijala priznati. Na kraju je čak pokušala osporiti neoborive DNK dokaze i pozivala Sud da osudi Adnana Lakaču. Nesposobna i bahata tuiteljica se na kraju obrukala u svakom smislu, i ljudskom i profesionalnom. Treba napomenuti da tužiteljica Lejla Hasanbegović i dalje radi u Tužilaštvu KS.

Čak je i sutkinja Dalida Burzić priznala da u početku procesa nije vjerovala u nevinost Adnana Lakač) i čestitala njegovom advokatu na dobroj odbrani svog klijenta. Nisu svi advokati Omar Mehmedbašić, ima ih i koji znaju i vole svoj posao.

Nakon što je Lakača oslobođen, u sudnici mi je prišao njegov otac Refik ( tada vlasnik jedan male firme za grijanje i klimatizaciju) i zahvalio mi se u ime njihove porodice jer sam kao novinar objektivno pratio slučaj i bio na strani njihovog nevino optuženog sina. Refik Lakača je tada rekao da će tužiti sve krivce za ovu sudsku farsu gdje je najveću cijenu platio njegov sin. Adnana Lakaču više nisam nikada vidio. Poznanici su mi prenosili kako ga viđaju kako tumara po Nedžarićima i okolnim naseljima i priča sam sa sobom. Pritvor i maltretiranje te montirani sudski proces u potpunosti su uništili fizičko i mentalno zdravlje Adnana Lakače, nesuđenog vozača u JU Domovi zdravlja KS, čovjek koga su ubili nepravda i korumpirano pravosuđe u državi Bosni i Hercegovini.

Dakle, uhapsiš nevinog čovjeka, izmisliš dokaze protiv njega, navedeš svjedoke da lažno svjedoče, uništiš čovjeku život. I opet nikome ništa. Pojeo vuk magarca.

Neka ti je lahka zemlja Adnane…

Piše: Bubimir Bešlić

Back to top button