Afganski imigrant u Turskoj od otpadnog materijala izradio električno biciklo

Mustafa Muhammedi je, također, napravio električno vozilo na solarni pogon u Afganistanu, za koje kaže da je prvo takve vrste napravljeno u toj zemlji

Mustafa Muhammedi (37), koji je prije dve godine došao u Konju iz Afganistana, skupljao je otpad u stolarskoj radionici u kojoj je radio, kako bi napravio električno biciklo kod kuće. Muhammediju, koji je sam dizajnirao i čak napravio neke dijelove svog električnog bicikla, trebalo je 50 dana da napravi biciklo što ga je koštalo svega 4.000 turskih lira (oko 680 maraka).

“Još od detinjstva sam bio veoma radoznao. Dok sam živio u Afganistanu, napravio sam vozilo na solarni pogon. Niko ranije nije radio ništa slično. I ovdje. Mislio sam da mogu. Sakupio sam materijal i napravio. Kod kuće. Dok sam kupovao materijal, moja supruga je zamenila svoj zlatni nakit i dala mi zajam”, rekao je Muhammedi.

Oženjen i otac dvoje dece, Mustafa Muhamemdi počeo je da radi kao trgovac laserskim sjekačima u drvnoj radionici. S tugom što je za sobom ostavio svoje vozilo na solarni pogon s dva sjedišta, koje je dizajnirao i napravio u Afganistanu za 90 dana, nakon dolaska u Konju, ponovo je počeo da crta.

Muhammedi, koji je dizajnirao i napravio električno biciklo za sebe da putuje od kuće do posla, prikupio je otpadni materijal i kompletirao električno biciklo kod kuće za svega 50 dana.

Muhammedi je objasnio: “Sakupio sam stare materijale od prodavača otpada i kombinovao ih s nekoliko novih. Ljudi oko mene kažu da je lijepo kada vide moj motocikl. Crtanje i dizajn su mi bili hobi od malih nogu. Supruga mi je pomagala dok sam ovo radio.Čak mi je dala zajam od svog zlatnog nakita.”

Muhammedi se tu neće zaustaviti i rekao je da će njegov sljedeći projekat biti hibridni čamac na solarni pogon. “Ali, naravno, potrebni su materijali i radionica. Morao sam da ostavim iza sebe vozilo koje sam napravio u Afganistanu. To me je jako rastužilo. Radio sam 90 dana da ga napravim. Bilo je veoma lijepo, ali nažalost zbog dolaska ovdje, morali smo. Ako državni propisi to budu zahtijevali, registrovaću ovo vozilo za vožnju u saobraćaju”, rekao je on.

S engleskog preveo: Resul Mehmedović (Daily Sabah / Dialogos)

Povezani članci

Back to top button