Američko-kineski trgovinski rat u brojkama

Magazin Business Spotlight, u augustovskom izdanju, objavio je članak o američko-kineskom trgovinskom ratu i ukupne brojke trgovinskog deficita obje strane, od Trumpovog dolaska na vlast.

Kina je najveći uvoznik robe u SAD u 2018. godini (21.2% ukupnog uvoza SAD-a). Američki uvoz iz Kine porastao je za 427% u odnosu na 2001. godinu. Te godine, Kina je postala članica Svjetske trgovinske organizacije.

Kina je bila treće najveće izvozno tržište za SAD u 2018. godini (7.2% ukupnog američkog izvoza). Američki izvoz u Kinu porastao je za 527% u odnosu na 2001. godinu.

Američka trgovina s Kinom od 1985.

Novembar 2016: Predsjednik Trump iznio je svoju ekonomsku strategiju „stavljanja Amerike na prvo mjesto“, rekavši da će pregovarati o „poštenim, bilateralnim trgovinskim sporazumima koji vraćaju radna mjesta i industriju na američke obale“.

Januar 2018: SAD uvodi tarife do 30% na uvoz solarnih panela u tu zemlju.

Mart 2018: Predsjednik Trump objavio je da namjerava nametnuti 25%-tnu tarifu na čelik i 10%-tnu tarifu za sav uvoz aluminija.

April 2018: Kina nameće carine od 178% na uvoz sirka (sorguma) u SAD. Sirak je peta najvažnija kultura žitarica nakon pirinča, pšenice, kukuruza i ječma

April 2018: Kina se osvećuje tarifama na čelik i aluminijum i nameće sopstvene tarife na uvoz aluminija, svinjetine, voća i raznih drugih proizvoda iz SAD-a, ekvivalentne tarifama koje je uveo predsjednik Trump.

Juni 2018: SAD objavljuje listu proizvoda na koje će se primjenjivati tarife, uključujući poluprovodnike. U julu ta prijetnja postaje stvarnom nametanjem carina na proizvode iz Kine u vrijednosti od 34 milijarde dolara.

Juli 2018: Kina reaguje nametanjem tarifa na proizvode iz SAD-a u vrednosti od 34 milijarde dolara.

Juni 2019: Kina i Amerika pristaju da nastave trgovinske pregovore, s tim da je predsjednik Trump najavio da će suspendovati dodatnih 300 milijardi dolara tarifa, rekavši da je Kina pristala da kupi „ogromnu količinu“ američkih poljoprivrednih proizvoda.

Prema navodima Business Spotlighta, SAD je u 2018. godini uvezao kineske robe u vrijednosti od 557.9 milijardi dolara, dok je izvoz iznosio 179.3 milijarde dolara. Dakle, trgovinski deficit od 378.6 milijardi dolara. Međutim, treba imati na umu da je Amerika jedna od zemalja koja izvozi najmanje robe u odnosu na ukupan BDP, svega 12-13%. No, Trumpova politika protekcionizma, svakako da nanosi veliku štetu Amerikancima, s obzirom da mnogi poslovi i industrije unutar 50 američkih saveznih zemalja ovise o (jeftinom) kineskom uvozu.

Piše: Resul Mehmedović

Povezani članci

Back to top button