Austrija uvodi zabranu nošenja marama u osnovnim školama

Zakon protiv "religioznog utjecaja odjeće" izuzima sike i Jevreje

Austrijski parlamentarci odobrili su zakon koji ima za cilj zabranu nošenja marame u osnovnim školama, što je mjera koju je predložila vladajuća desničarska vlada.

Zakon se odnosi na bilo koju “ideološki ili vjerski orijentisanu odjeću koja je povezana s pokrivanjem glave”. Predstavnici oba dijela vladajuće koalicije, Narodne partije desnog centra (OVP) i krajnje desničarske Slobodarske stranke (FPO) jasno su stavili do znanja da je, uprkos širokom obrazloženju, zakon usmjeren na islamsku maramu.

Glasnogovornik FPO-a za obrazovanje, Wendelin Molzer, izjavio je da je zakon “signal protiv političkog islama”, dok je poslanik OVP-a Rudolf Taschner izjavio da je ta mjera potrebna kako bi se djevojke oslobodile pokoravanja.

Vlada je saoćila da patka koju nose siki i jevrejska kipa nisu zabranjene. Medicinski zavoji i zaštita od kiše ili snijega također nisu obuhvaćeni zakonom usvojenim u srijedu.

Austrijska Islamska zajednica (Islamische Glaubensgemeinschaft in Österreich), osudila je te prijedloge kao “sramne” i “direktne napade na vjerske slobode austrijskih muslimana”. Organizacija je signalizirala da će pokušati osporiti valjanost zakona na austrijskom ustavnom sudu.

Hidžabofobija

Irmgard Griss, iz liberalne Neos stranke, izjavila je da zabrana prijeti da će učiniti više štete nego koristi time što će djevojke u austrijskim školama biti odgovorne za represivne politike autoritarnih režima u Iranu ili Saudijskoj Arabiji. Nema nikakvih dokaza, rekla je Griss, da nošenje marama utječe na učenje djevojčica.

OVP i FPO formirali su koaliciju krajem 2017. godine nakon izbora, na kojima su obje stranke zauzele oštar antimigracijski stav i upozorile na opasnosti “paralelnih društava”. Austrijski kancelar, Sebastian Kurz, izjavio je u aprilu 2018. godine: “Pokrivanje male djece definitivno nije nešto za šta bi trebalo da bude prostora u našoj zemlji.”

U svom govoru u srijedu, austrijsko-njemački pisac Daniel Kehlmann osudio je Kurzovo vodstvo. “Želim da pitam našeg šutljivog kancelara da li je potpuno svjestan da će ga historijske knjige u budućnosti pamtiti kao čovjeka koji je omogućio partiji desničarskih ekstremista da naštete vanjskom imidžu i unutrašnjoj strukturi ove zemlje toliko da, uskoro biti nepopravljivo.”

Kurz je 2017. godine inicirao zakon o zabrani burke kao dio “integracijske” politike. Godinu dana kasnije, uslijedila je zabrana vela u Danskoj, koja se pridružila drugim zemljama EU, uključujući Francusku, Belgiju, Holandiju i Bugarsku i njemačku pokrajinu Bavarsku, prenosi britanski The Guardian.

Povezani članci

Back to top button