Bernie Sanders je kapitalista i dio 1% američke elite

Bernie Sanders već godinama demonizira bogataše promovirajući ideju da oni trebaju plaćati veće poreze kako bi se pokrila vladina rastrošnost.

New York Times je objavio da je Bernie Sanders, senator iz Vermonta, dospio među 1% najbogatijih Amerikanaca.

Bernie Sanders, senator iz Vermonta, vodeći kandidat za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke, objavio je u ponedjeljak 10 godina poreskog povrata. (…) On i njegova supruga, Jane O'Meara Sanders, izvijestili su o prihodima koji su dostigli 1.000.000 dolara u 2016. i 2017. g. Prihodi u proteklim godinama stvorili su senatoru neku vrstu političke nelagode, jer su u svojoj predsedničkoj kampanji 2016. žustro botio protiv „milionera i milijardera“ i njihovog utjecaja na politički proces. (…) Njegovi prihodi sada ga svrstavaju u top 1% poreskih obveznika, prema podacima Poreske službe (IRS). (New York Times)

Bernie Sanders ostvario je većinu svojih prihoda od prodaje svoje knjige Our Revolution: A Future to Believe In, što je prokomentarisao riječima: 

“Napisao sam bestseller. Ako napišete bestseller, i vi možete biti milioner.” Ali njegova inkarnacija u Johna Galta nije dugo trajala. Bret Baier novinar Fox Newsa, upitao ga je: “Napisali ste knjigu i zaradili novac, zar to nije definicija kapitalizma i američkog sna?”

Nakon neugodne pauze, Bernie je odgovorio kratko: “Ne”.

Međutim, Bernie je u krivu, jer, šta bi drugo moglo biti definicija kapitalističkog poduzetništva od toga da imate ideju i od nje napravite gomilu novca.

Je li Bernie Sanders kapitalista?

Hipotetički gledano, Bernie Sanders je uzeo laptop koji je koštao nekoliko stotina dolara i proizveo Our Revolution: A Future to Believe In, dokument od nekoliko stotina ispisanih stranica za koji mu je plaćeno 795.000 dolara. Uzimajući u obzir investiciju od nekoliko stotina dolara i pretvaranje istoga u vrijednost od 795.000 dolara, to nije ništa drugo do suština poduzetničkog kapitalizma. I to veoma uspješnog.

Bernie je zajedno sa svojom suprugom platio porez u visini od 26%, što je mnogo manje od onoga što američki socijalisti predlažu, a to je da top 1% bogataša plaća porez od 70%. Uz sve to, Bernie je u dobrotvorne svrhe dao 19.000 dolara, što je svega 3.4% od ukupnih prihoda. Premalo za čovjeka koji se zalaže da najbogatiji Amerikanci, u koje i sam sada spada, finansiraju “besplatno zdravstvo, školstvo” i ostale socijalističke sne. Zašto, na primjer, nije poklonio, ako ne sve, onda barem pola za socijalno ugrožene ili finansiranje “besplatnog zdravstva, školstva”?

Da rezimiramo, Bernie je svoj novac zaradio pošteno, unovčio je svoju ideju (knjigu), ma koliko, vjerovatno, bila bezvezna, ali je, isto tako, pokazao da je licemjeran, jer nije podijelio većinu svog novca siromasima, iako je u svojoj predizbornoj kampanji 2016. pozivao na otimačinu od 70% prihoda od bogatih. Očigledno da, kada socijalista postane dio top 1% “pohlepnih milionera i milijardera”, ni na kraj pameti mu nije da sam sebe oporezuje sa 70% ili da svoj novac podijeli siromasima, jer, socijalizam nije dijeljenje, već uzimanje. Iz tuđeg džepa, logično.


Piše: Resul Mehmedović

Povezani članci

Back to top button