Bitka koja je zbog rakije odnijela skoro 10.000 života

Bitka kod Karansebeša (današnja Rumunija) odigrala se tokom noći 17. septembra 1788. godine između više dijelova austrijske vojske.

Oko 100.000 austrijskih vojnika ulogorilo se oko grada Karansebeš. Husari (konjica) koji su prešli rijeku Tamiš u cilju izviđanja pristustva osmanske vojske naišli su na grupu Roma koji su im ponudili rakiju. Husari su kupivši veliki broj buradi rakije napravili veselje.

Austrijska pješadija je uskoro i sama prešla rijeku i vidjevši slavlje, zatražili su rakije i za sebe. Husari su to odbili i napravili su od buradi barikade oko sebe. Neko od vojnika je ispalio hitac koji je sve uzbunio. Ubrzo je došlo do puškaranja između dvije strane, a cijelu situaciju je pogoršalo to što je neki vojnik iz pješadije povikao “Turci!!! Turci!!!”. U nastaloj panici vojnici sa obje strane počeli su da bježe.

Kako je austrijska vojska bila sačinjena od Italijana, Slovena i drugih manjina, nastojanje austrijskih oficira da zaustave metež i njihove komande “HALT! HALT!” protumačene su kao uzvici “Allah! Allah!”.

Da bude još gore, artiljerija je otvorila vatru po svojim vojnicima misleći da osmanska vojska napada. U mraku vojnici su pucali na svaku sjenku koju su vidjeli. U opštoj bježaniji i sam austrijski car Josif II je pao sa konja.

Dva dana kasnije, kada se osmanska vojska pojavila kod Karansebeša imala je i šta da vidi. Skoro 10.000 mrtvih i ranjenih vojnika austrijske vojske ležalo je na zemlji.

Povezani članci

Back to top button