Bivši policajac: Španska tajna služba stoji iza terorističkih napada u Kataloniji

Bivši visoki oficir španske nacionalne policije rekao je da je terorističke napade u Barseloni i Kambrilsu 2017. organizovala tajna služba te zemlje u pokušaju da destabilizuje Kataloniju pred sami referendum o nezavisnosti.

Jose Manuel Villarejo je kazao da su napadi u augustu te godine – među kojima je kamion koji je pregazio pješake na ulici La Rambla u Barseloni – „bili ozbiljna greška” bivšeg direktora Nacionalne obavještajne službe (CNI) Feliza Sanza Roldana.

Uoči referenduma u oktobru 2017, bivši komesar je rekao da je šef CNI-ja „želio da uplaši Kataloniju, ali je pogrešno procijenio posljedice“.

U napadima je poginulo ukupno 16 ljudi – označenih kao 17-A – uključujući i ženu koja je preminula dok je pet članova džihadističke ćelije izvršilo napad nožem na obali u Kambrilsu, dovezavši se tamo dan nakon napada u Barseloni.

Policija je ubila svih pet muškaraca. Trojica muškaraca koji su pomogli u napadima bili su osuđeni na zatvorske kazne od osam do 53 godine.

Kasnije se ispostavilo da je navodni organizator napada, imam u gradu Ripol, bio doušnik CNI.

Villarejo je nešto poput lika „izvan službe“ i bio je uključen u brojne „tajne“ operacije CNI-a.

Proveo više od tri godine u pritvoru, a njegove primjedbe su iznijete na sudu tokom slučaja koji uključuje policijske navode o špijuniranju.

Bivši komesar je rekao da može da dokaže sve što je tvrdio: „Svi dokazi su u mojoj arhivi. Dopuštam njihovo objavljivanje.“

„Moramo znati da građani nisu djeca i da se zakonom o tajnama ne može sve sakriti. To je zastarjeli frankistički zakon iz 1968.“

Njegove tvrdnje izazvale su gnjev u Kataloniji, gdje je vlada razmatrala pravni odgovor.

Katalonski predsjednik Peres Aragones izjavio je na društvenim mrežama: „17-A je bilo barbarstvo koje nas je zauvijek obilježilo. A ako su Villarejove riječi tačne, sad su potrebna objašnjenja.“

„Mi veoma dobro znamo kako funkcionišu državni tokovi, pa zahtijevamo da se oni ispitaju kako bi se razjasnila istina.

„Također sam zatražio od pravnih službi Generalitata [vlade] da ispitaju ove izjave i relevantne pravne radnje koje se mogu preduzeti. Za istinu. Za žrtve, za Katalonce i za sve one koji su na strani mira i demokratije.

U radio intervjuima, njegov potpredsjednik Jordi Puigneroa, rekao je da španska država želi da razjasni Villarejove navode o CNI-u i terorističkim napadima i pozvao da pokrenu istragu.

On je, također, izrazio zabrinutost da niko iz države do sada nije osporio njegove izjave, niti je rekao da će biti istražene, piše škotski Natonal.

S engleskog preveo: Resul Mehmedović (Dialogos)

Povezani članci

Back to top button