BLOOMBERG: Najbjednije ekonomije svijeta u 2017. godini: Srbija na 8. mjestu, Hrvatska 12.

2016. godina je bila godina političkih previranja i nemira, a 2017. ćemo vidjeti i posljedice toga. Prestižni magazin Bloomberg načinio je listu “najbjednijih ekonomija” 2017. godine. Misery Index je sačinjen od kombinacijom inflacije (plavo) i stopom nezaposlenosti (pink).

Da odmah napomenem, Bosne i Hercegovine nema na listi, ali ne zbog toga što nam ekonomija cvjeta, prije da je zbog toga što, zemlje o kojima nema detaljnih podataka o inflaciji/nezaposlenosti u 2016. nisu uvrštene na listu. Na listi i to, među top 12 “najbjednijih ekonomija”, nalaze se susjedne Hrvatska i Srbija, koja poslije Grčke prednjači po broju nezaposlenih u odnosu na broj stanovnika.

Nema potrebe napominjati da je Venecuela neprikosnovena na listi sa Misery Indexom od 7.8% nezaposlenosti i inflacijom od nevjerovatnih 491.1%.

Iako Venecuela, zemlja najvećih zaliha nafte, od 2015. godine ne objavljuje rezultate nacionalne ekonomije, Bloomberg je na osnovu cijena “šolje kahve” iz augusta 2016. izračunao stopu inflacije, a cijena kahve u ovoj socijalističkoj zemlji od augusta do danas marta 2017., povećala se za 1.419%, a očekuje se da bi cijena ove godine mogla da se ušesterostruči.

Kako izgleda lista “najbjednijih ekonomija” u 2017. pogledajte na sljedećim tabelama.

Na listi se nalaze i najuspješnije ekonomije svijeta, koje nikako ne možemo nazvati “bijednim”, ali, obzirom da je uvršteno svega 65 zemalja svijeta, morale su se naći na listi. No, bez sumnje da su podaci o vrhu “najbjednijih ekonomija” itekako relevantni, ako ne u odnosu na cijeli svijet, onda barem na zapadnoj hemisferi.

Bloomberg – “Najjadnije ekonomije” svijeta 2017 – Zemlje sa najmanjom stopom inflacije i nezaposlenosti.
Zemlje sa najvećom i najmanjom stopom inflacije. Norveška je najviše napredovala zahvaljujući najmanjoj stopi inflacije, a slijede je Peru, Kina, Rusija.

POTPUNA LISTA SVIH 65 ZEMALJA UVRŠTENIH U BLOOMBERGOV MISERY INDEX 2017.

Priredio: Resul S. Mehmedović
Izvor: Bloomberg.com

Back to top button