Britanski student proglašen „transfobom” zbog izjave da »žene nemaju penis«

Student iz Velike Britanije nazvan je transfobom i otpušten s pozicije urednika studentske publikacije jer je na svom twitter profilu napisao da  žene nemaju penis, prenosi britanski Metro.

Angelos Sofocleous bio je zamjenik urednika durhamskog filozofskog žurnala, Critique, samo tri dana, jer je izgubio posao zbog dijeljenja Spectatorovog članka pod nazivom  Je li zločin reći da žene nemaju penis. Njegov twitt ekspresno je uklonjen.

Također, primoran” je da povuče svoju kandidaturu za predsjednika humanističkih studenata, prenosi Metro, kao i da napusti poziciju glavnog urednika online magazina The Bubble.

Bivši predsjedavajući LGBT humanista, Christopher Ward, osvrnuo se na situaciju i izjave Sofocleousa, kazavši da su  faktički netačne” i da nisu vrijedne rasprave.

Otpor koji sam doživio od brojnih dugogodišnjih članova Humanista prema trans osobama i trans problemima bila je mrlja na inače sjajnoj organizaciji, napisao je Ward. A ovdje je i novi predsjednik humanističkih studenata koji promovira užasna transfobijska sr*nja.

Sofocleous je odgovorio na klevete, rekavši u svojoj ostavci udruženja Humanističkih studenata da ne mogu podnijeti bilo kakvu kritiku, niti svog pokreta niti ideja, niti mogu voditi civiliziranu konverzaciju o pitanjima sa kojima se ne slažu”.

To su pojedinci koji misle da imaju apsolutno pravo odrediti o kojim idejama se može raspravljati i koji jezik se može koristiti u javnom prostoru, dodao je Sofocleous.

Također, u izjavi je kazao:

Bio sam iznenađen nedostatkom spremnosti da se uključe u raspravu o tom pitanju od strane sadašnjih i bivših članova organizacije – članova koji na drugi način promovišu slobodu govora, slobodu izražavanja u okruženju u kojem se o idejama i mišljenjima može raspravljati i proturječiti. Živjeti u slobodnom društvu i biti prisutan i aktivan u javnom životu znači da često svjedočimo situacijama koje za nekoga mogu biti uvredljive, drugačije ili pogrdne. Živjeti u demokratiji znači da ćete često biti povrijeđeni ili povrjeđivati. To je cijena koju plaćate životom u demokratiji izvan vlastitog.

Piše: Resul Mehmedović

Povezani članci

Back to top button