Business Insider: MBS navodno rekao Palestincima da prihvate pregovore ili ušute i prestanu kukati

Prijestolonasljednik Saudijske Arabije, Mohammed bin Salman navodno je rekao na sastanku koji se održao iza zatvorenih vrata kako bi Palestinci trebali prihvatiti mirovne pregovore ili “da ušute i prestanu kukati”.

Prema riječima Baraka Ravida, novinara Izraelskog Channel 10 News , saudijski princ oštro je kritizirao Palestinu tokom razgovara s čelnicima nekoliko jevrejskih organizacija prošlog mjeseca u New Yorku.

“Posljednjih nekoliko decenija palestinsko vodstvo propuštalo je jednu priliku nakon druge i odbacivalo sve prijedloge mira koji su nuđeni”, rekao je saudijski prijestolonasljednik prema izvještajima koje je uputio izraelski konzulat u New Yorku ministarstvu vanjskih poslova Izraela u Jeruzalemu na osnovu informacija diplomata koje su prisustvovale sastanku.

“Vrijeme je da Palestinci prihvate prijedloge i pristanu da sjednu za pregovarački stol ili ušute i prestanu kukati.”

Saudijski prijestolonasljednik – za kojeg se zna da ima drugačije stajalište o izraelsko-palestinskom mirovnom procesu od svog oca, kralja Salmana, otvoreno je podržavao pravo Izraela na postojanje u prošlosti – također, jasno je dao do znanja da palestinsko pitanje nije prioritet Kraljevine.

Prijestolonasljednik je masi izjavio da Saudijska Arabija ima “mnogo važnije i važnije probleme za rješavanje”, uključujući i ograničavanje iranskog utjecaja u regiji , premda je jasno da, kako bi normalizirali odnose Izraela i arapskog svijeta, formalni mirovni sporazum mora biti unaprijeđen.

Saudijska Arabija je kroz historiju igrala centralnu ulogu u mirovnim pregovorima na Bliskom istoku i predvodila prijedlog pod nazivom Arapska mirovna inicijativa, koja je 2002. godine zahtijevala okončanje arapsko-izraelskog sukoba.

Nedavno je prijestolonasljednik pojačao svoju ulogu u unapređenju dijaloga, te se sastao s predsjedničkim savjetnikom Jaredom Kushnerom i drugim američkim dužnosnicima kako bi razgovarao o arapskoj ulozi u ostvarivanju mira na Bliskom istoku.

No, nedavni komentari upućuju na to da Kraljevina postaje umorna od posredovanja između Palestine i Izraela, jer se sukobi između dvije strane nastavljaju, postavljajući sumnju u trenutne mirovne napore.

Mohammed bin Salman, također je bio usredotočen na unaprjeđenje strategije saudijske vanjske politike i moguće da je pronašao riskantnog i nepoželjnog saveznika u susjednom Izraelu.

Saudijska Arabija i Izrael trenutno nemaju diplomatske odnose, ali nedavni potezi upućuju na veliko odmrzavanje u njihovom odnosu.

Saudijska Arabija i Izrael također su se povezali njihovim zajedničkim ciljevima na Bliskom istoku, uključujući i nadjačavanje iranskog utjecaja u regiji, piše američki Business Insider.

Preveo: Resul Mehmedović

Povezani članci

Back to top button