Čarls Darvin, otac teorije evolucije, bio je oženjen bliskom rođakom

On je otac teorije evolucije čija su otkrića revolucionirala naše razumijevanje genetike, ali čak ni Čarls Darvin nije bio oslobođen ćudljivosti DNK.

Iako se brakovi između bliskih rođaka danas čine kao društveni tabui, oni su u prošlosti zapravo bili prilično česti, posebno u aristokratskom društvu i kraljevskim porodicama.

Od članova egipatskih dinastija do dinastije Habzburg koja je vladala Austrijom, brak između članova porodica bio je sredstvo za zadržavanje moći i bogatstva unutar sigurnog kruga ljudi. U viktorijanskoj Engleskoj, brak je više smatran poslovnim odnosom nego ljubavnim. 

Ipak, posledice ovakvih brakova bile su očigledne – visoka stopa smrtnosti novorođenčadi, razni defekti i mentalne bolesti bile su učestalije kod djece začete iz incestuoznih odnosa.

Ovakav “trend” nije zaobišao ni porodicu Darvin-Vedžvud, čija zajednica datira iz 18. vijeka.

Erazmo Darvin, Čarlsov deda sa očeve strane koji je bio uspješan ljekar, pjesnik i pronalazač, i Džozija Vedžvud, slavni grnčar i tvorac kompanije “Džozija Vedžvud i sinovi”, vidjeli su priliku za proširenjem svog bogatsva i utjecaja u spajanju porodica. Od tog trenutka, nekoliko članova porodice se vjenčalo, što je kasnije dovelo i do incesta.

Troje od desetoro djece Čarlsa Darvina umrlo je u najranijim godinama života, dok troje nikada nisu dobili svoje potomstvo, iako su bili u braku godinama. Španski i američki naučnici koji su proučavali porodično stablo Čarlsa Darvina ustanovili su da je glavni krivac za to incest. Naime, Čarls Darvin bio je oženjen svojom rođakom prvog koljena, Emom Vedžvud.

U studiji objavljenoj u naučnom žurnalu Bioscience je genealogija porodice Darvin-Vedžvud objašnjena kompjuterskim programom koji računa koeficijent incesta, odnosno mogućnost da pojedinac ima dvije jednake kopije gena, što je posljedica incesta.

Rezultati analize porodice Darvin su pokazali da su Darvinova djeca trpjela velik stepen incesta. Naučnici su analizu proširili i na šire srodnike i utvrdili i da postoji visok stepen veze između smrtnosti djece i incesta.

Izvor: Nacionalna Geografija

Back to top button