Čije je ruke Srbija oprala, na dan kada je srušila 218. beogradsku džamiju

Srbija je u jednom danu srušila džamiju u Zemun Polju, što nije uopće ništa čudno, to je 218. srušena džamija u Beogradu u dosadašnjoj historiji. Istoga dana, predsjednik te zemlje Tomislav Nikolić izjavio je da sanja da Srbija i entitet nastao na genocodu i etničkom čišćenju budu jedna država. A Šlag na sve to bila je rehabilitacija fašiste i četničkog koljača Nikole Kalabića. Čije je ruke Srbija oprala najbolje pokazuju naredni retci. Ako je jedan, sasvim običan dan u životu Čika Pere ovako brutalan i monstruozan, zamislite tek kako u cjelosti izgledaju lik i djelo, sada već nedužnog, Nikole Kalabića.

Kako je Nikola Kalabić (četnički pseudonim “Čika Pera”) proslavio Uskrs prije 74 godine u valjevskom kraju:

“Dragi Pape, Za klanje komunista molim te dobro tu stvar proveri ispitaj još bar 3 čoveka za te ljude koji treba da se zakolju. Pitaj Peru Miletića, Stevana Besarovca i Živorada Pejića pa ako oni kažu da su krivi kao komunisti onda najviše zakoljite u Jasenici 3, Papučke 2, Garić 2, Grabovica 2. Konja pastuva od Zazića mi dovedite a za njega zna Stanimir. Mene ćeš naći tek drugi dan Uskrsa uvečer u Leskovicama kod Stanoja. Nemoj se vraćati dok zadatak ne svršiš. Želim iskreno da praznik Hristova voskresenja dočekate svi zdravi. Doviđenja. Pozdravi sve, a tebe najviše pozdravlja tvoj Čika Pera.”

24. april 1943. godine

Izvor: Saopštenja Državne komisije za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača, broj 7-33, Beograd, 1945., str. 323.

Povezani članci

Back to top button