Da ne zaboravimo, život u komunizmu je bio užasan

Prošlog novembra obilježeno je 100 godina od Oktobarske revolucije i početka katastrofalnog 69-godišnjeg eksperimenta Sovjetskog Saveza s komunizmom. Dok su strahote nacizma poznate, polovina mladih Britanaca starosti od 16 do 24 godine nikad nije čula za Lenjina, a kamoli za Holodomorski teror-glad.

I iako eksplicitne pristalice Sovjetskog Saveza više nisu značajna intelektualna snaga u Velikoj Britaniji (osim onih koji savjetuju rukovodstvo Laburističke stranke), moja generacija je uglavnom nesvjesna onoga što je bio život u SSSR-u. Nekoć živahno polje sovietologije polako umire, a propusti centralnog planiranja blijede iz sjećanja.

Nova knjiga Instituta Adam Smith Povratak u SSSR  José Luisa Ricóna Fernándeza de la Puente ima za cilj ilustrirati tačno kakav je bio život u Sovjetskom Savezu. Jesu li postojali redovi za kupnju hrane? Koliko su dobri bili sovjetski uređaju? Kako je SSSR industrijaliziran tako brzo? Je li u njemu postojalo  siromaštvo, nezaposlenost ili nejednakost? U iscrpljujućim detaljima, Ricón analizira historijske dokaze i tvrdnje vodećih naučnika kako bi odgovorio na ova pitanja. Dobivena slika je strašna.

 

Ekonomska stagnacija i radna snaga

Korijen odgovora na sva ova pitanja je produktivna sposobnost SSSR-a. Dok se sovjetski rast BDP-a ponekad smatra uzornim, takvi faktori se ne mogu posmatrati izolovano. U usporedbi sa Sjedinjenim Državama, ekonomski rast u SSSR-u bio je anemičan: jaz između njih se širio, a ne sužavao tokom vremena.

I čak je i taj rast došao s troškom; s potrošnjom namjerno žrtvovanom u ime bržih stopa rasta. Staljin je možda uspio postići viši nivo rasta od suprotstavljene carističke Rusije, ali to je došlo uz ogromnu cijenu prema stanovništvu u smislu samih troškova ekonomske dobrobiti (bez faktora u gladi, represiji i teroru).

Ovakva ekonomija također je bila neodrživa,  što pokazuje kasnija stagnacija. Vještački rast – upumpavanjem kapitala – nešto je što su planske ekonomije uspjele. Na kraju, međutim, dostižu tačku u kojoj trebaju poboljšati kvalitetu tog kapitala. To zahtijeva inovacije, nešto s čim su se mučili. Zahvaljujući inherentnim problemima sa centralnim planiranjem, niska produktivnost pogodila je SSSR. Komunizam, ispostavilo se, jednostavno nije vrlo učinkovit.

Barem su svi imali posao, zar ne? Pa, donekle samo. Zahvaljujući sovjetskim metodama raspodjele radnika na različite poslove, fabrike su gomilale radnike i stvorile “lažne poslove” za slučaj da je potrebno više rada u budućnosti. To je rezultiralo nedovoljnim zapošljavanjem, pri čemu su radnici u stanju mirovanja bili nedovoljno iskorišteni. I uslovi rada u SSSR-u bili su gori od onih u više kapitalističkim zemljama. Radnici u kasnom Sovjetskom Savezu imali su pravo na manje od polovice iznosa odmora u odnosu na zemlje OECD-a u to vrijeme.

Što se tiče ideje da je visoka participacija ženske radne snage feministički trijumf za komunizam, to je teško razgraničiti sa Staljinovim zabranama pobačaja, pravnim preprekama za razvod braka i, uopće, kontinuiranom ulogom žena kao domaćica i odgajateljica djece u Sovjetskom Savezu. Žene nisu radile zato što su se emancipirale od rodnih normi: to su učinile zbog neodrživog sovjetskog ekonomskog modela.

Hrane, odjeće i zdravlja

Ovi ekonomski nedostaci učinili su svakodnevni život u Sovjetskom Savezu manje nego poželjnim. Prosječna košulja koju se nosila na posao koštala je 10 posto prosječne mjesečne plate: jeftino za samo 170 funti kada se prevedu u sadašnje brojke u Ujedinjenom Kraljevstvu. Zimski kaput koji vas štiti od ruske hladnoće? Cijela mjesečna plata vam je za njega trebala, što bi moglo objasniti zašto ga gotovo četvrtina sovjetske populacije nije mogla priuštiti.

Kada dođe do pauze za ručak, morali ste stajati samo nekoliko sati u redu prije nego što dođete u priliku da uživate u dvostruko više krompira nego ekvivalentni Amerikanac (iako ćete dobiti polovinu manje mesa). Želite zadržati ostatke u frižideru? Samo ste morati pričekati nekoliko godina za jedan. Ako ste se željeli odvesti kući s posla, a ne drhtati u svojoj košulji od 170 £ jer niste mogli priuštiti zimski kaput, morali ste pričekati do deset godina za automobil. U SSSR-u je bilo samo pet miliona automobila 1976. godine; Amerikanci su imali gotovo 100 miliona.

U nekom trenutku tokom 10-godišnjeg čekanja za automobilom, možda biste se razboljeli. Loša sreća! Sistem sovjetske zdravstvene zaštite bio je sramotan. Bilo je 30 puta više slučajeva tifusa, 20 puta više slučajeva ospica, a stope otkrivanja raka bile su upola manje dobre nego u SAD-u. I u usporedbi s drugim zemljama u razvoju, SSSR nije uspio ostvariti bolje zdravstvene ishode uprkos tome što je imao najviši omjer ljekara i pacijenata u svijetu (42 na 10000 stanovnika). Dok ste mogli lako nači “kvalificiranog” ljekara, zbog kvalitete zdravstvene skrbi ste mogli lako požaliti. Mnogi diplomirani ljekari s medicinskog fakulteti nisu znali čak čitati ni elektrokardiogram.

Kao što  Povratak u SSSR istražuje u potpunosti, posljedice centralnog planiranja su strašne. Komunizam je obećao utopiju, ali je pružio samo neugodniji, siromašniji i kraći život.

Piše: Daniel Pryor

Izvor: LiberalniForum.com

Povezani članci

Back to top button