Deset mitova o kapitalizmu (2022)

Naslov: Deset mitova o kapitalizmu

Autor: Rainer Zitelmann

Broj stranica: 380

Izdavač: Udruženje građana “Multi”, Tuzla

Godina izdanja: 2022.

S engleskog preveo: Resul Mehmedović

Urednik: Admir Čavalić

Iz recenzije:

Rainer Zitelmann ispituje deset najčešćih primjedbi o kapitalizmu: od toga da kapitalizam vodi siromaštvu i gladi, sve većoj nejednakosti, nepotrebnoj potrošnji, uništavanju životne sredine, pa sve do klimatskih promjena i ratova. Kapitalizam, kažu njegovi kritičari, daje prednost profitu nad čovječnošću, stvara dominantne monopole i podriva demokratiju. Zitelmann redom ispituje svaku od ovih optužbi i otkriva ključne nedostatke koji ih razobličuju. Pri dokazivanju da nije kapitalizam taj koji je propao, već stoljeće antikapitalističkih eksperimenata, on nudi kontraargumente za svaku optužbu, koristeći se mnoštvom historijskih dokaza i činjenica koje otvaraju oči. Drugi dio knjige istražuje popularne percepcije kapitalizma u Evropi, SAD-u, Latinskoj Americi i Aziji i zasnovan je na posebno naručenoj Ipsos MORI anketi u 25 zemalja, čiji rezultati su prvi put predstavljeni u ovoj knjizi.

“Ova knjiga, koju je davno trebalo napisati, forenzički ispituje i temeljito opovrgava deset najpopularnijih antikapitalističkih mitova. Konačno, neko je to uradio! U pravi čas.”

Kristian Niemietz (Institute for Economic Affairs, London)

“Ova knjiga odgovara na ključne potrebe, posebno jer neliberalni političari danas krive kapitalizam za bijedu koju su sami kreirali intervencionističkom ekonomskom politikom. Budimo zahvalni što knjiga Deset mitova o kapitalizmu pruža detaljan pregled činjenica koje staju na stranu kapitalizma.”

Brad Lips (ATLAS Network)

“U svojoj knjizi Deset mitova o kapitalizmu, Rainer Zitelmann razotkriva mitove i sujeverja kojima su vas učili u školi i pruža vam naučno, ali izuzetno čitljivo objašnjenje ekonomske stvarnosti.”

Prof. Thomas DiLorenzo (viši istraživač na Ludwig von Mises institutu i autor knjige Kako je kapitalizam spasio Ameriku)

 

Povezani članci

Back to top button