Dr. Abdelfattah Mourou: »Diktatura je obmana, problemi se ne mogu riješiti silom«

Dok sam izlazio iz džamije u petak nakon džume, nekoliko mladića me zgrabilo za vrat govoreći mi: “Nevjerniče, zlikovče, grješniče, kako možeš biti u parlamentu i predsjedavati parlamentarnom skupštinom dok se alkohol prodaje širom zemlje? Zašto to ne zabraniš?”

Rekao sam: “Sinko, ne mogu ja zabraniti. To nije moja misija. Moja misija je da vam vratim osjećaj sigurnosti u zemlji. Moja misija je da vam omogućim slobodu izražavanja svojih stavova.”

Narod je izopačen ne zbog pijenja alkohola, već je izopačen zbog opijenosti svog uma. Narod je nesvjestan svoje realnosti. Problem naroda je u njegovoj nazadnosti i neukosti.

Diktatura je obmana, misao da sila može riješiti probleme. Ne može! Problemi mogu biti riješeni samo prosvjećivanjem naroda i njegovom sposobnošću da prevaziđe probleme. Zapad je izašao iz Drugog svjetskog rata sa stotinu miliona žrtava, ali nikada nisu sumnjali u mogućnost uspjeha. Svega devet godina nakon Drugog svjetskog rata, Francuska i Njemačka, zemlje koje su tri puta ratovale u proteklih stotinu godina, za vrijeme Otto von Bismarcka, u Prvom i u Drugom svjetskom ratu, te dvije zemlje, zajedno sa Italijom osnovale su nukleus Evropske zajednice. Rat je završio 1945., već 1954. godine napravljeno je zajedničko tržište između tri zemlje, (donedavno) tri zaraćene strane.

Kakva moć ih je vodila? Moć naroda koji su shvatili da mogu ostvariti svoje ciljeve zajedničkim sistemima i institucijama. 

Na drugoj strani, naš mentalitet je takav da gledamo na vojne baze i čekamo da se pojavi tenk. To je zabluda. Ne smijemo ni pomisliti na promjene nasiljem i silom. 

Izvor: Gostovanje dr. Abdelfattaha Mouroua na turskoj televiziji Kanal 9 (2. juli 2018)

Dr. Abdelfattah Mouroua (r. 1. juna 1948), tunižanski je političar i advokat i jedan od osnivača Ennahda partije u Tunisu, koja trenutno ima 69 od 217 mjesta u parlamentu.

Priredio: Resul Mehmedović

Povezani članci

Back to top button