Dvadeset godina od povratka Želje na Grbavicu: Alija Izetbegović izveo početni udarac na derbiju

Bio je 2. maj 1996. godine kada su Željezničar i Sarajevo odigrali 66. gradski derbi u Dolini ćupova. Nakon gotovo četiri godine Grbavica je ponovo otvorila svoje kapije.

 

Opet je bio spektakl, opet se igralo u Željinom domu, opet je ambijent bio sjajan. Iako su ožiljci od rata bili vidljivi na svakom ćošku, ništa nije moglo poremetiti dobru atmosferu. Svi su bili veseli, ništa nije moglo izbrisati radost povratka kući.

Sunčanog majskog popodneva okupilo se oko 20 hiljada gledatelja, a početni udarac izveo je tadašnji predsjednik Predsjedništva BiH, Alija Izetbegović.

Utakmica je na kraju završena rezultatom 1:1. Igrao se 33. minut kada je Biščević domaće doveo u vodstvo. Adžem je dobro šutirao iz slobodnog udarca, golman Sarajeva Dedić je odbio loptu na koju je natrčao Biščević i pospremio je u mrežu za veliko slavlje pristalica Željezničara.

Početkom drugog poluvremena poravnao je Dženan Uščuplić. Granov ga je sjajno proigrao, a bivši streteg Bordo tim je preciznim udarcem savladao Gušu.

Čast da sudi historijski dvoboj tada je pripala Marku Mrkiću iz Tuzle. Asistirali su mu Mijo Maričević (Živinice) i Izet Čejvanović (Tuzla).

Za Željezničar su u ovoj utakmici igrali: Gušo, Biščević, Adžem, Fatić, Memić, Kurt, Jahić, Muharemović, Kunić, Žerić i Pehlivanović.

Dres Sarajeva nosili su: Dedić, Elkaz, Uščuplić (Selimović), Hošić, Dalipagić, Mujkić, Gogalić, Džaviti (Granov), Ćenan (Ferhatović), Hrvat i Herco.

Gledatelji su zadovoljni napustili Grbavicu, a derbije pokazao kako je to najveća utakmica u BiH.

Izvor: www.klix.ba

Povezani članci

Back to top button