Elon Musk: od šmokljana do najbogatijeg čovjeka na svijetu

Elon Musk, unazad nekoliko godina jedan je od najpopularnijih ljudi na svijetu. Vizionar, poduzetnik, suosnivač je PayPal-a i Tesla Motors-a, kao i SpaceX-a. Njegov zapanjujući uspjeh doveo je do poređenja Muska sa Steveom Jobsom, Howardom Hughesa, Henryjem Fordom i Billom Gatesom.

Rođen je 28. juna 1971. godine u Pretoriji u Južnoj Africi.

Imao je teško djetinjstvo i bio je žrtva vršnjačkog nasilja u školi. Moguće da je zbog toga Musk kasnije razvio nevjerovatnu radnu etiku (poznato je da radi čak od 80 do 120 sati sedmično).

“Imao sam strašno odrastanje. Imao sam dosta nedaća tokom djetinjstva. Jedna stvar zbog koje brinem za svoju djecu je da se oni ne suočavaju s dovoljno nedaća”, kazao je u jednom intervjuu.

Još u ranom djetinjstvu njegovi roditelji su se razveli, a Musk je 1983. godine, kao 12-ogodišnjak, prodao jednostavnu igru pod nazivom Blastar kompjuterskom magazinu PC and Office Technology za 500 dolara. Musk ju je opisao kao “trivijalnu igru (…) ali bolju od Flappy Bird-a”.

Selidba u Kanadu

Po završetku srednje škole, Musk se preselio u Kanadu s majkom Maye, sestrom Toscom i bratom Kimbalom, gdje je proveo dvije godine na studiju na Queen's univerzitetu u Kingstonu, Ontario. Tu je i upoznao svoju prvu suprugu Justine Wilson, nadobudnu autoricu s kojom je dobio pet sinova (blizance i trojke). Razveli su se 2008. godine.

Iako je napustio studije u Kanadi, diplomirao je fiziku i ekonomiju na Univerzitetu u Pensilvaniji. Nakon diplomiranja, Musk je otputovao na Stanford univerzitet na doktorski studij, ali, svega dva dana po početku doktorskog studija, otputovao je u Kaliforniju da okuša sreću u dot-com bumu, internet ekspanziji koja je tada tek krenula. Nikad se više nije vratio da završi doktorske studije na Stanfordu.

Osnivanje prve kompanije

S bratom Kimbalom, Musk je lansirao Zip2. Nekoliko investitora iz Silikonske doline finansijski je podržalo kompaniju. Musk je, doslovno, spavao u ofisu, ali se isplatilo nakon što je Compaq kupio Zip2 za 341 milion dolara, od čega je Musku pripalo 22 miliona.

Musk je od prodaje Zip2 iskoristio novac za osnivanje nove kompanije X.com, kojom je namjeravao da oblikuje budućnost bankarstva. X je spojen s kompanijom koja se zove Confinity i tako je nastala kompanija danas poznata kao PayPal. Musk je tada izbačen iz kompanije prije nego što ju je eBay kupio za 1.5 milijardi dolara. Od prodaje eBay-u, kao najveći dioničar, Musk je zaradio 165 miliona dolara.

Nakon PayPala, Musk je došao na ideju osnivanja kompanije za proizvodnju električnih auta – Tesla.

Musk se 2004. s investicijom od 70 miliona dolara pridružio inženjerima Martinu Eberhardu i Marcu Tarpenningu u upravljanju kompanijom Tesla Motors, gdje je Musk bio glavni oslonac u dizajniranju prvog električnog automobila: Tesla Roadster. Nakon što je Eberhard izbačen iz firme 2007. godine, nakon niza neslaganja, Musk je preuzeo kontrolu uprave kao CEO i arhitekta proizvodnje. Pod njegovom upravom, Tesla je postao jedna od najpopularnijih i najpoželjnijih svjetskih marki automobila.

2008. godine, kada je finansijska kriza ozbiljno ograničila njegove mogućnosti, Musk je lično spasio Teslu od bankrota. U Teslu uložio 40 miliona dolara vlastitog novca, a kompaniji je pozajmio dodatnih 40 miliona. Nije slučajno što je iste godine imenovan za CEO-a kompanije.

Od trnja do zvijezda

Krajem 2008, Musk je dobio dvije dobre vijesti: SpaceX je sa NASA-om sklopio ugovorio 1.5 milijardi dolara za isporuku zaliha u svemir, a Tesla je konačno pronašao nove investitore.

Narednih godina, Musk je osnovao još nekoliko kompanija, The Boring Company s misijom izgradnje mreže tunela oko velikih gradova za brzu vožnju, OpenAI koja se bavi istraživanjima umjetne inteligencije, kao i Neuralink koja se bavi istraživanjem implanta koji će biti moguće ugraditi u ljudski mozak.

Danas, početkom 2021. godine, Elon Musk postao je najbogatiji čovjek na svijetu s bogatstvom od oko 187 milijardi dolara. Dječak kojeg su vršnjaci ismijavali, godinama unazad jedno je od najpoznatijih lica svijeta biznisa, veliki vizionar, ali prije svega radnik i čovjek nepokolebljiva duha.

Piše: Resul Mehmedović (Dialogos)

Povezani članci

Back to top button