Glavni razlozi Švicarske ekonomske moći

Švicarski diplomata i ambasador Švicarske u SAD-u Martin Dahinden u intervjuu za Huffington Post 2017. godine, govorio je o ekonomskim vezama Švicarske i SAD-a, švicarskim investicijama, utjecaju na američku ekonomiju kao i o tome zašto je Švicarska, iako mala, tako uspješna zemlja. U recima koji slijede sažeta je glavnina riječi švicarskog ambasadora u razgovoru s novinarom Steve Mariottiem.

Šta čini jednu ekonomiju boljom od druge? Visoka stopa zaposlenosti, cirkulacija novca, poboljšanja proizvoda ili usluga, trgovina raznih industrija, potrošači i granice.

Možda je jedno od najinteresantnijih sredstava za svaku zemlju njena sposobnost inoviranja. Samo ovaj faktor govori o promjenama u poslovanju, rastu, konkurenciji – ili zašto neki opadaju i zastarijevaju prije nego što potpuno nestanu. Dakle, gdje je većina inovacija našeg svijeta danas? Gdje možemo potražiti rast naše ekonomije?

Kratak odgovor je Švicarska.

Ova geografski mala zemlja – kojoj se dive svi koji je posjete – dosljedno je rangirana kao jedna od najinovativnijih ekonomija na svijetu. Njihov vrhunski obrazovni sistem i istraživačka industrija rodili su, podigli ili dali 47 dobitnika Nobelove nagrade, što je rezultiralo stopom dobitnika Nobelove nagrade po glavi stanovnika daleko iznad one u SAD-u, Velikoj Britaniji ili skandinavskim zemljama.

Švicarska i Sjedinjene Države su važni ekonomski partneri, kako u trgovini tako i u investicijama. Ulaganje Švicarske je izuzetno veliko čak i u poređenju s drugim velikim stranim investitore sa mnogo većim stanovništvom i ekonomijama.

Sa 258 milijardi dolara u kumulativnim direktnim investicijama, Švicarska je šesti najveći strani investitor u Sjedinjenim Američkim Državama, obezbeđujući skoro pola miliona direktnih poslova.

Povezani članci

Back to top button