Goražde ima najmanju stopu nezaposlenosti jer firme dobiju sve papire za 24 sata

“Tajnu” goraždanskog uspjeha, u razgovoru za Fokus.ba, otkrio je upravo gradonačelnik Ramović, a dao je i savjete drugim gradovima, te objasnio kako je Goražde postalo jedan od najuspješnijih gradova u zemlji.

Goražde je grad u Bosni i Hercegovini sa najmanjom stopom nezaposlenosti, a prema riječima gradonačelnika Muhameda Ramovića, u gradu na Drini svaki dan neko dobije posao. Ipak, Goražde se neće tu zaustaviti, žele još napredovati.

“Tajnu” goraždanskog uspjeha, u razgovoru za Fokus.ba, otkrio je upravo gradonačelnik Ramović, a dao je i savjete drugim gradovima, te objasnio kako je Goražde postalo jedan od najuspješnijih gradova u zemlji.

Dok se u mnogim mjestima u Bosni i Hercegovini za dobijanje jednog papira čeka danima, sedmicama pa i mjesecima, Goražde kompletnu papirologiju zainteresovanim kompanijama daje za 24 sata!

“Znali smo zajedno sa Bosansko-podrinjskim kantonom dodijeliti neke lokacije od 30 i 50 dunuma za jednu konvertibilnu marku u roku od 24 sata, zato što je to proizvodnja, industrija koja garantuje budućnost radnicima i proširenje kapaciteta. Tržni centri i druge djelatnosti obavezne su platiti rentu, ali uvijek smo spremni završiti papirologiju za 24 sata”, objašnjava Ramović.

Daje primjer Preventa, firme koja je sve potrebne podatke dostavila uredno, te je dobila dokumentaciju za 24 sata. Danas zapošljava 1.350 ljudi.

Gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović

U bližoj budućnosti planiran je dolazak austrijske firme koja će zaposliti 50 radnika u proizvodnji plastike, a planira proširiti kapacitet te će biti zaposleno još 150 ljudi.

Ipak, postoji problem sa radnicima sa visokom stručnom spremom, ali i na tome se radi.

“Imaju diplome društvenog smjera, i realno, teško im je doći do posla, ali našli smo rješenje. Implementirajući projekat USAID-a, vršimo prekvalifikaciju i uspješno nalazimo poslove i njima”, kaže Ramović.

Jedan od razloga uspjeha je i jednak odnos prema manjim firmama, a Ramović tvrdi kako je odnos prema njima isti kao i prema najvećim kompanijama, te im stoje na usluzi.

Prije nekoliko dana, potvrđeno je iz JP Ceste FBiH da će tokom ove godine biti realizovani projekti vrijednosti od skoro šest miliona KM.

Ramović je to potvrdio, te spomenuo još nekoliko važnih projekata ukupne vrijednosti 30 miliona KM koji će Goražde napraviti jednim “velikim gradilištem”.

Goražde – veliko gradilište

“Nekoliko projekata nas čeka, Most žrtava Srebrenice, kružne komunikacije, Vitkovići, kružni tok, i mnogi drugi. Međutim, možda i najvažniji projekat je gašenje svih kolektivnih centara u kojima su bile smještene žrtve rata iz okolnih mjesta, traumatizirane porodice, majke, silovane žene, svi su oni našli utjehu u Goraždu. Do 2020. ti centri će biti ugašeni, a napravit ćemo zgrade socijalnog stanovanja, gdje ćemo ih trajno smjestiti po principu ključ u ruke te im pomoći u plaćanju svih računa”, navodi gradonačelnik Goražda.

Udomljavanjem ovih porodica i načinom na koji je taj problem riješen, bila je zadovoljna i čuvena holivudska glumica Angelina Jolie koja je posjetila Goražde prije nekoliko godina, kaže Ramović.

Jedan od gorućih problema ovog grada, što potvrđuje i sam gradonačelnik, bilo je nezakonito odlaganje smeća i gradnja deponije. Ramović kaže da redovno prima kritike, ali da to jednostavno nije njegova krivica i da će pokušati izgraditi deponiju što prije, a na tome se itekako radilo. Nekoliko puta je i sabotiran.

“Imali smo dogovor devet općina iz regija, što iz Federacije, što iz RS-a, da napravimo deponiju, ali baš na dan potpisivanja ugovora, umiješala se politika, najviše Banja Luka. Kanton je obavezan završiti to, ali pošto oni ništa ne rade, mi smo krenuli u taj izazov. Kupili smo 63 dunuma zemljišta, dobili sve dozvole, urbanističku, ekološku, sve smo uradili i raspisali javni konkurs gdje se javila firma iz Bahreina, da bude i medicinski otpad gdje će bolnice odlagati svoj otpad. Tu bi bila fabrika za 130 ljudi, to je projekat koji kasni ali sigurno ćemo ga odraditi, neću ostati na pola puta. Asfaltiramo put na tu lokaciju, pa nam ostaje još voda i struja”, razjašnjava Ramović za Fokus.

Tunel Hranjen povezat će Goražde sa glavnim gradom

Jedan od projekata koji će sigurno imati ogroman značaj za Goražde je i gradnja tunela Hranjen, koji će ih povezati sa glavnim gradom BiH. Ramović tvrdi da su se stavili na raspolaganje kako bi sve bilo završeno na vrijeme, a trenutno su u fazi eksproprijacije.

Iako su lobiji, kako kaže gradonačelnik, učinili sve da izostave Goražde iz gradnje puta Beograd-Sarajevo, on je okupio sve gradonačelnike i načelnike od Beograda, Trebinja, Ankare i Sarajeva, te poslao snažnu poruku Izetbegoviću, Vučiću i Erdoganu, nakon čega je plan promijenjen i Goražde je dobilo svoju dionicu.

Za napredak ima mjesta, a gradonačelnik posebno smatra da bi trebalo unaprijediti turizam i poljoprivredu, posebno jer je Goražde u prošlosti imalo jaku i razvijenu granu poljoprivrede, a turistički potencijal se nudi sam uzevši u obzir ljepoticu kakva je Drina, kao i tri mosta koja krase grad.

Pregršt pozitivnih priča

Pozitivnih priča, međutim, ne nedostaje.

Goražde je grad domaćin Internacionalnog festivala prijateljstva koji se odvija u avgustu, a na kom se okupi hiljade učesnika, gostiju. Razni umjetnici, slikari dođu iz preko 20 zemalja svijeta, a na otvaranju bude 20.000 ljudi, a ulice Goražda su preplavljene osam do deset dana.

Ima 20 bratskih gradova u svijetu, koji surađuju sa ovim gradom te daju značajne donacije. Njemački Mettmann, Švedski Gavle, turski Izmir, francuski Lamballe, te mnogi gradovi iz regije imaju potpisan sporazum sa gradom na Drini.

Izvor: Gorazdeonline.ba/Fokus.ba

Povezani članci

Back to top button