HuffPost: Većina američkih terorista su bijelci i NISU MUSLIMANI

Kada je riječ o domaćem terorizmu u Americi, brojke ne lažu: ekstremisti krajnje desnice su počinili daleko više zločina od islamskih ekstremista.

Desničarski ekstremisti su imali gotovo dvostruko više terorističkih napada od islamskih ekstremista u SAD-u od 2008. do 2016. godine, navodi se u novom izvještaju The Nation Institute’s Investigative Fund and The Center for Investigative Reporting’s Reveal.

Gledajući oboje, zavjere i počinjene napade, grupa je pratila  201 teroristički incident na američkom tlu od januara 2008. do kraja 2016. godine. Baza podataka pokazuje 115 slučaja desničarskih ekstremista – od bijelih supremacista do milicija “suverenih građana” – u usporedbi sa 63 slučaja islamističkih ekstremista.  Napadi ljevičarskih ekstremista, koji uključuju ekoteroriste i militante koji se bore za prava životinja, bili su relativno rijetki, sa 19 incidenata.


Kada je riječ o desničarskom ekstremizmu, napadači su ‘uglavnom muškarci’ i ‘gotovo uvijek bijelci’.

Iako baza podataka pravi razliku između različitih skupina unutar desničarskog ekstremizma,  glavni izvještač David Neiwert je  za HuffPost rekao da su “to sve gradacije bijelih supremacista, sa varijacijama u istim stvarima”. Kada je riječ o desničarskom ekstremizmu, napadači su “uglavnom muškarci” i “gotovo uvijek bijelci”, rekao je Neiwert.

Napadi desnih ekstremista također su bili češće smrtonosni, pri čemu je gotovo trećina desničarskih ekstremističkih napada rezultirala smrću u usporedbi s 13% islamističkih ekstremističkih slučajeva sa smrtonosnim ishodom. Međutim, ukupan broj ljudi ubijenih islamističkim ekstremistima – bio je 90 ubijenih – i veći je od broja poginulih od strane desničarskih ekstremista – ubijeno je 79 osoba.

U međuvremenu, predsjednik Donald Trump usmjerio je svoju retoriku i politiku gotovo isključivo na suprotstavljanje islamističkom ekstremizmu, a ne bijelačkom supremacističkom ekstremizmu.

“Kao i kod puno stvari povezanih s Trumpom i islamofobičnim istupima, stvarnost se promatra lupom naopako”, rekao je NeiwertRealnost je da je najveća domaća teroristička prijetnja koju imamo – desničarski ekstremizam.

Rezultati The Investigative Funda odražavaju prethodne navode o domaćem terorizmu. Primjerice, New America Foundation, koja od napada 11. septembra prati smrtonosne terorističke napade na američkom tlu, također pronalazi odnos gotovo 2:1 napada desničarskih ekstremista spram islamističkih ekstremistima s 21 smrtonosnim napadom ekstremista krajnje desnice, u usporedbi sa 11 od strane islamističkih ekstremista.

Unatoč činjenicama, mnogi Amerikanci još uvijek povezuju terorističke napade s islamističkim ekstremistima umjesto desničarskim, istaknuo je Neiwart.

“Mislim da je veća percepcija u javnosti – a to uključuje i mnoge progresivce i liberale – inverzija stvarnosti, da su najveća prijetnja s kojom se suočavamo islamski radikali”, rekao je Neiwert. “I to se odražava na način na koji mediji izvještavaju o raznim vrstama terorističkih napada širom zemlje, no, kada je to bijeli domaći terorista, oni ga podcjenjuju, izvještavajući da je riječ o duševnoj bolesti”.


“Realnost je da je najveća domaća teroristička prijetnja koju imamo – desničarski ekstremizam.”

Mediji imaju dugu historiju dvostrukih standarda kada je u pitanju izvještavanje o terorizmu – počevši s tim koliko mediji slabo napade koji su počinili bijelci označavaju kao terorizam, do toga kako mediji ekspresno označavaju napade terorističkim kada počini “nebijelac”, naročito ako je riječ o muslimanu.

Dio problema je složena priroda na koji su način vlasti odlučile kategorizirati napade  kao terorizam . FBI ima posebne kriterije  koje koristi za klasifikaciju terorističkih napada – ali javnost se uvijek ne slaže sa službenim etiketiranjem. Na primjer, mnogi su osudili vladu zbog toga što nije proglasila Dylanna Roofa teroristom, nakon što je u 2015. godini ubio devet crnaca u crkvi u Charlestonu u Južnoj Karolini, iako je jasno rekao da je došao tamo da “da ubija crnce”, prema riječima očevidaca.

 

Mapa terorističkih napada u SAD-u, zeleno – muslimani, crveno –
desničari, plavo – ljevičari.

 

“Postoji zapravo rasprava o tome da li je ono što je učinio Dylann Roof domaći terorizam, iako je očigledno da je to domaći terorizam”, kaže Neiwert za HuffPost. “Mnogo toga ima veze sa usađenim predrasudama o tome odakle prijetnja dolazi – a to je širenje straha islamofobijom”.

Rješenje, prema Neiwertu, leži u tome da vlada prvo prizna razmjere problema desničarskog ekstremizma, a zatim izdvoji sredstva za borbu protiv ekstremizma.

Do sada je Trump pokazao jasne  dvostruke standarde u svom odgovoru na terorizam: nakon što su islamistički ekstremisti napali London 3. juna, na primjer, Trump je osudio nasilje na Twitteru istoga dana – ali nakon napada u Portlandu, Oregon, od strane bijelog supremaciste 26. maja Trump je čekao više od dva dana prije nego što je tweetovao o tome. Nakon napada u Londonu, Trump je također pozvao sudove na ponovno uspostavljanje zabrane putovanja određenim zemljama sa većinskim muslimanskim stanovništvom – što je bilo kritizirano. Nakon napada u Portlandu, Trump nije pozvao na promjenu politike kako bi spriječio buduće napade.

Trumpova administracija navodno je samo odustala od finansiranja neprofitne organizacije Life After Mate, grupe koja pomaže ljude da napuste bjelački supremacistički pokret.

Ali nije samo Trump problem. Baza podataka The Funda seže do 2008. i jasno pokazuje kako su državni resursi nerazmjerno posvećeni borbi protiv islamističkog ekstremizma u odnosu na desničarski ekstremizam. Vlada je uspjela osujetiti veliku većinu islamističkih terorističkih slučajeva od 2008. godine, na primjer: 76% incidenata je osujećeno, no, kada je riječ o desničarskom ekstremizmu, samo oko trećine incidenata je osujećeno – 35%, a većina slučajeva uključivala je nasilje koje je dovelo do smrti, ozlijeda ili uništavanja imovine.

Na koncu, ne samo da je vlada dužna prihvatiti stvarnost sve veće prijetnje krajnje desničarskog ekstremizma, kaže Neiwert, ta obaveza je na svima nama, počevši od medija do običnih Amerikanaca.

“Prvo što moramo učiniti je priznati da postoji, da je problem, da je prijetnja – jednaka prijetnja kao i islamistička”, istaknuo je Neiwert. “I to treba shvatiti ozbiljno.”

Piše: Sarah Ruiz-Grossman
Izvor: HuffingtonPost.com

S engleskog preveo: Resul Mehmedović

Povezani članci

Back to top button