Husein Đozo: Budi taktičan i mijenjaj stanje postepeno

“Imam mora voditi računa o sredini. Ne smije je izazivati. Radi uspjeha u radu nužno mu je steći povjerenje sredine. S početka mora biti taktičan.

Dobro se sjećam kada je umro Rešid Rida. Bio sam tada u Kairu. Poznati pisac Abas Akad povodom njegove smrti između ostalog spomenuo je jedan detalj iz njegova života. Naveo je, da je Rešid Rida u nekom manjem mjestu svratio u džamiju da klanja podne namaz. Bio je u društvu šejh Muhammeda Abduhua i još drugih prijatelja. Oni se nisu navraćali u džamiju jer nisu imali abdest. Ostali su kod prijatelja u blizini džamije pa će tamo uzeti abdest i klanjati. Rešid Rida je ostao iza njih, da klanja sa džematom. Poslije nekog vremena čula se galama u džamiji, koja je postajala sve jača. Najedanput je izletio Rešid Rida i za njim džemat koji ga je gonio i bacao za njim papuče i kamenice.

Šta se dogodilo?

Rešid Rida je primijetio kod džematlija mnogo kojekakvih bid’ata, dodataka i zabluda. Kada je završen namaz on je vrlo oštro upozorio džematlije na te zablude i osudio ih. Džematlije nisu znale ko je Rešid Rida, pa ih je to toliko uzbudilo, da su ga potjerali iz džamije.

Abas Akad je naveo ovaj primjer da bi ukazao na potrebu taktike i poznavanja sredine. Način pristupa je veoma važan i predstavlja osnovni uslov uspjeha.”

(Dio fetve Husein Đoze, iz Glasnika 1975. godine)

Priredio: Resul Mehmedović

Povezani članci

Back to top button