Ibn Haldun: Kada starost snađe dinastiju, nemoguće ju je otkloniti

Već smo ranije spomenuli znakove koji najavljuju starost, te njene uzroke, jedan po jedan. Objasnili smo da se oni prirodno dešavaju dinastiji i da su svi oni prirodne stvari za nju. Kada je starost prirodna za dinastiju, njeno je javljanje kao i javljanje prirodnih pojava, kao što se starost javlja u ustrojstvu živih bića.

Starost je jedna od konačnih bolesti koja se ne može izliječiti niti otkloniti, jer je ona prirodna, a prirodne pojave se ne mijenjaju. Ponekad se mnogi pripadnici dinastije koji budno prate politička zbivanja, osvijeste, pa primijete znakove starosti koji su se pojavili kod njihove dinastije. Taj vjeruje da je znakove slabosti moguće otkloniti, pa preuzme na sebe da sređuje stanje dinastije te da oslobodi njeno ustrojstvo od toga starenja. On misli da je dinastiju to snašlo, prije svega, zbog propusta i nehaja pripadnika ove dinastije. Međutim, to nije tako, jer su to prirodne pojave kod dinastije, pa ga postojeći običaji sprečavaju da to sredi. Običaji su, pak, kao neka druga priroda. Tako, na primjer, ko vidi da njegov otac i većina njegovih ukućana oblače svilu i brokat, zlatom ukrašavaju svoje oružje i jahaće životinje i izdvajaju se od ljudi na skupovima i molitvama, nije mu moguće da se u tome suprotstavi svojim precima, pa da nosi grubu odjeću i nošnju te da se miješa s ljudima. Naime, tada mu to priječe običaji, prikazujući mu ružnim ono što bi učinio. Kada bi to, ipak, uradio, bio bi zbog naglog napuštanja običaja smatran ludim i opsjednutim, pa bi se moglo bojati loših posljedica za njegovu vladavinu.

Međutim, obrati pažnju na slučaj Vjerovjesnika u pogledu njihovog nepriznavanja običaja i suprotstavljanja njima, što ne bi moglo biti da nije božanske potpore i nebeske pomoći.

Često biva da je nestalo ‘asabiyye, pa sklonost raskoši zauzima njeno mjesto u dušama. Kada se ukine ta pompa, uz slabost ‘asabiyye, podanici se nestankom te umišljene pompe osmjele dići protiv dinastije. Zato se dinastija, koliko god može, zaklanja za taj sjaj raskoši dok se i to ne završi.

Često se, pri kraju dinastije, pokaže neka prividna moć koja odaje utisak da je starost otklonjena od nje te njen fitilj zasja sjajem pred gašenje, kao što se događa sa zapaljenim fitiljem, jer on, kada se približi njegovo ugasnuće, zasja sjajem koji daje dojam da je to rasplamsavanje, a to je, ustvari, gašenje.

Stoga, razmotri to i ne zaboravi na tajnu uzvišenoga Allaha i Njegovu mudrost u dosljednoj realizaciji onoga što je stvorio i onoga što je odredio kao preduvjete za to. A svako razdoblje ima (svoju) knjigu (od Allaha). (Qur'an, 13:38)

Odlomak iz djela: Ibn Haldun, Muqaddimah, El-Kalem, Sarajevo, 2007, str. 481-482.

Priredio: Resul S. Mehmedović

Povezani članci

Back to top button