Ibn Hazm o vrlinama znanja

Ibn Hazm o vrlinama znanja kaže: “Da znanje nema druge vrline nego da vas se neuki plaše i poštuju, a učenjaci vas vole i poštuju, to bi bio dovoljno dobar razlog za stjecanje znanja, a kamoli ostale mnogobrojne koristi na ovome i budućem svijetu! Ako neznanje ne bi imalo druge mahane osim da napravi neukog čovjeka ljubomornim na učene ljude i uzbuđenim kad vidi više ljudi poput sebe, to bi samo po sebi bio dovoljan razlog da nas obaveže da bježimo od toga, a kamoli ostali loši rezultati ovoga zla na ovome i budućem svijetu!

Kad znanje i posvećenost znanju ne bi imalo drugu svrhu osim oslobađanja čovjeka koji stječe znanje od iscrpljujućih strepnji i mnogih briga koje utječu na um, samo to bi bez sumnje bilo dovoljno da nas nagna na stjecanje znanja. Ali, šta bismo trebali reći o drugim blagodatima koje je nemoguće nabrojati, od kojih su najmanje gore spomenute, a sve one pripadaju učenom čovjeku. U potrazi za beneficijama koje su ovako sitne, kraljevi su neprestano tražili utočište od svojih tegoba u igranju šaha, kockanju, vinu, pjesmi, lovačkim ekspedicijama i drugim razonodama koje na ovome i budućem svijetu ne donose ništa osim štete i apsolutno nikakve koristi. Ako bi učenjak koji je potrošio duge mirne sate (učeći) zastao i pomislio kako ga je njegovo znanje zaštitilo poniženja od ruku neznalice, i tjeskobe o nepoznatom, i kakvu mu je radost donijelo, omogućavajući mu da rješava probleme koji su drugima bili nerješivi, sigurno bi povećao svoje izraze zahvalnosti Allahu i još više se radovao znanju koje posjeduje i težio da stekne još više. Svako ko vrijeme provodi proučavajući nešto inferiorno, napuštajući vrednije studije za koje je sposoban, sličan je onome koji sije kukuruz u polju na kojem se pšenica uzgajati može, ili koji sadi grmlje na zemlji koja bi mogla podnijeti palme i masline. (…)

Najplemenitije grane znanja su one koje vas približavaju Stvoritelju i pomažu vam da budete Njemu draži. Kad se poredite s drugima glede bogatstva, položaja i zdravlja, trebali biste gledati ljude koji su u lošijem stanju od vas. Kad se poredite s drugima glede vjere, znanja i vrlina, gledajte ljude koji su bolji od vas.”

Odlomak iz knjige: Syed N. Barmaver, Ibn Hazm: život i djelo španskog genija

Povezani članci

Back to top button