Internacionalni festival u Medini i prezentacija bošnjačke kulture i tradicije

29. mart 2016. godine u Medini je otvoren INTERNACIONALNI FESTIVAL KULTURA i NARODA (ukupno 62 države) pod pokroviteljstvom Islamskog univerziteta u Medini

Festival je zvanično otvoren jutros od strane gradonačelnika Medine, Fejsal b. Selman b. Abdu-l-Aziza, koji je nakon otvaranja posjetio šatore svih država učesnica, pa tako i Bosne i Hercegovine. Bošnjački studenti su ovom prilikom gradonačelniku Medine uručili prigodan poklon, kao dio zahvale gradonačelniku i narodu ovoga grada.

Također, otvaranju festivala prisustvovao je i ambasador BiH u Kraljevini Saudijskoj Arabiji, Armin Limo, te uposlenik ambasade Abdurrahman Husić.

Prvi jutrošnji gosti na izložbi TRADICIONALNE NOŠNJE, HRANE i SUVENIRA Bošnjaka, bila su dvojica hafiza, hadži hfz. Fadil Porča (dugogodišnji uposlenik Rijaseta IZ u penziji) i mr. hfz. Muhammed Porča, nekadašnji uposlenik Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, a sada već, dugogodišnji imam i hatib džemata Tewhid u Beču.

Hafizi su bili oduševljeni našom prezentacijom bošnjačke kulture i tradicije, te su nam, pri tome, dali odlične ideje za neki od narednih festivala ove vrste.

Druženje je uljepšao i treći član njihove porodice, hafiz Kur'ana i 13 hadiskih zbirki, također, student u Medini – hfz. Abdullah Porča, koji je u ovom trenutku jedina osoba u Evropi sa diplomom (idžazom) šejha Jahje b. Jahje za podučavanje (hifz) hadisa, iako ima svega dvadeset godina.

Prijem gradonačelnika Medine
Prijem gradonačelnika Medine

Medina Festival 2 Medina Festival 3

Medina Festival 2

Medina Festival 6

Plakat na kojem piše: Bosna i Hercegovina - Božiji džennet na Zemlji
Plakat na kojem piše: Bosna i Hercegovina – Božiji džennet na Zemlji

BOSNU i HERCEGOVINU na ovom internacionalnom festivalu ispred Islamskog univerziteta predstavljaju sljedeći studenti:

1- Edis Selmanović (postdiplomski studij pri Fakultetu za Da'wu i Usulu-d-Din)

2- Sulejman Čolaković (Šerijatsko-pravni fakultet)

3- Aldin Hasić (Šerijatsko-pravni fakultet)

4- Abdullah Tričić (Fakultet za Da'wu i Usulu-d-Din)

5- Imran Duranović (Institut za učenje arapskog jezika)

6- Abdullah Džihić (Institut za učenje arapskog jezika)

Punu podršku tokom pripremanja prezentacije dao je i mr. Jasir Dizdarević, koji je trenutno jedini Bošnjak, uposlenik u Štampariji Kur'ana Časnog u Medini Muneweri.

Medina Festival 1

Ovaj internacionalni festival i prezentacija bošnjačke kulture i tradicije u gradu Allahova Poslanika, najljepši je pokazatelj da se Bošnjaci ne stide svoje kulture i tradicije, i pravo je razočarenje za pobornike sektaštva, mezhepske fanatike i njihove iluzorne ideje i teorije zavjere u kojima se bošnjački studenti iz ovog dijela arapskog svijeta, predstavljaju kao rušitelji kulturnih i tradicijskih vrijednosti našeg naroda. No, stvarnost svjedoči drugačije.

Piše: Resul S. Mehmedović (foto i info Sulejman Čolaković, student u Medini)

Povezani članci

Back to top button