Irački kršćani ne žele ostati u Češkoj, pa se vraćaju u Irak

Šesnaest iračkih kršćana u popodnevnim satima vratilo se iz Češke Republike u Irak – izjavio je ministar unutrašnjih poslova Milan Chovanec. Nakon što su po dolasku u Češku, izbjeglice prebjegle u Njemačku, a zatim, ponovo vraćene u Češku, šesnaest osoba je izrazilo želju da se vrati u Irak, ne želeći da ostanu u zemlji.

Nedavno je vlada Češke posredstvom humanitarne organizacije „Nadačním fondem Generace 21“, kao odgovor na negativan imidž države zbog politike prema imigrantima, naročito muslimanima, sa Bliskog Istoka direktnim avionom prebacila 89 iračkih kršćana, no, „idila sa izbjeglicama“ nije dugo trajala, pa je nekoliko desetina odmah prebjeglo u susjednu Njemačku, a ostatak je ostao u azilskim centrima u Pragu i Brnu – prenosi češki portal iDNES.cz.

Trškove povratka izbjeglica iz Češke u Irak snosit će vlada, a iznosit će 100.000 čeških kruna (oko 3.700 eura) – izjavio je glasnogovornik odjela za pitanja izbjeglica ministra Kirila Hristova.

Sve izbjeglice koje su prebjegle iz Češke u Njemačku, bit će vraćene u azilske centre u Češkoj, a zatim će odlučiti da li će ostati u Čekoj ili će tragom današnje grupe, vratiti se u Erbil u Iraku. Četrdeset izbjeglica je izjavilo da će ostati do kraja godine, a zatim odlučiti o svom statusu.

češke izbjeglice 2

Već ranije, prije dvije sedmice, Češka je otkazala dovođenje 153 kršćanske izbjeglice, upravo, iz razloga kako bi izbjegla neželjene probleme i slobodno reći blamažu sa kojom se susreće ovih dana.

Piše: Resul Mehmedović

Povezani članci

Back to top button