Islam, autoritarizam i nerazvijenost: globalna i historijska usporedba (2022)

Naslov: Islam, autoritarizam i nerazvijenost: globalna i historijska usporedba

Autor: Ahmet T. Kuru

Broj stranica: 430

Izdavač: Multi, Tuzla

Godina izdanja: 2022.

S engleskog preveli: Damir Badžić i Resul Mehmedović

Urednik: Resul Mehmedović

Izvodi iz recenzije:

“Ova knjiga veoma hrabro problematizira ključna pitanja koja opterećuju društva u kojima žive muslimani diljem svijeta (…). Ahmet T. Kuru, vrlo objektivno, korištenjem validnih naučnih metoda, bez ostrašćenosti, analizira kontekst i način donošenja nekih odluka iz prošlosti koje su dovele do nesagledivih posljedica na višestoljetnu stagnaciju muslimanske misli i intelektualnu, društveno-ekonomsku i političku inferiornost u odnosu na zapadnu civilizaciju (…). Nadam se da će opservacije iz ove knjige naići na plodno tlo kod slobodomislećih čitalaca, a kod konzervativnijih biti poticaj na razmišljanje.” (Prof. dr. med. sc. Elmir Jahić)

“Zašto u određenim razdobljima pojedini narodi propadaju, a drugi se razvijaju? Šta su razlozi progresa jednih, a šta razlozi stagnacije drugih? Istraživači se u jednome slažu: dominantne ideje u društvu i materijalni uslovi njegovog života neposredno su povezani, a tu tvrdnju dokazuje i Ahmet T. Kuru. Autoritarnost političkih režima u većini muslimanskih zemalja i društveno-ekonomska nerazvijenost istih, ne proističe iz islama, što neki tvrde, već iz autističnih interpretacija temeljnih izvora islamske religije (…). Kuru se fokusira na odnose između vjerskih, političkih, intelektualnih i ekonomskih klasa, jer ti odnosi determiniraju uspjeh ili neuspjeh društva (…). Zlatno doba islamske civilizacije nastalo je na otvorenosti uma prvih generacija, a stagnacija (…) na strahu od korištenja razuma, pa čak i empirijski dokazanih činjenica.” (Prof. dr. Amir Karić)

“(…) Islam, autoritarizam i nerazvijenost na izvanredan način dekonstruira sve bitne karakteristike saveza vjerskih i političkih autoriteta unutar muslimanske povijesti te pokazuje u kojoj mjeri je takav koncept ‘dvostruke moći’, uz stalnomijenjajući ekonomski faktor, utjecao na slobodu intelektualne misli, progres ili pak dekadencu muslimanskih društava. Iako je riječ o knjizi koja (…) temeljno pripada području političkih znanosti s jedne i povijesti s druge strane, ona po svom sadržaju donosi bitne elemente za razviđanje političke teologije kod muslimana. Ova studija rezultat je izvanrednog istraživačkog angažmana koji nasuprot sveprisutnom romantičarskom diskursu nastoji utemeljiti nedostajući realističan pogled na složenu povijest razvoja i ozbiljenja muslimanskog uma (…).” (Prof. dr. Rusmir Šadić)

 

Povezani članci

Back to top button