Islam sve popularniji među australskim ragbi igračima

Anthony Mundine, rođen je 21. maja 1975. godine u u Newtownu i potomak je australskih domorodaca – Aboridžina. Veliki je borac za prava Aboridžina i učestvuje u kampanjama za promociju obrazovanja među mladim generacijama (Aboridžina), također, traži da se historija i kultura Aboridžina uključi u školske programe.

Dva puta je bio svjetski prvak u WBA super-srednjoj kategoriji, zatim u interim i WBC Silver Light srednjoj kategoriji.

Najuspješniji je australski borac i prije nego je završio ragbi karijeru u NRL-u, bio je najplaćeniji ragbi igrač u Australiji. Jedini je australski bokser čiji svaki meč je prenošen u direktno televizijskom prenosu i ostvario je više pay-per-views od bilo kojeg australskog boksera otkako je postao profesionalni bokser. Što dovoljno govori o njegovim sportskim uspjesima u Australiji. Njegova karijera iako je trajala svega sedam godina, bila je veoma uspješna. Sa 25 godina napušta ragbi i postaje profesionalni bokser, a jedan od razloga tako brzog prekida, kako je sam kasnije naveo je, problem rasizma u ragbi ligi. Prvu profesionalnu borbu imao je 2000. godine, a već 2001. godine postao je šampion u IBF super srednjoj kategoriji protiv Sven Ottkea.

Do sada je imao 54 profesionalna meča, od čega 47 pobjeda, 27 nokautom i svega 7 poraza.

Anthony Mundine i Khodam Nasser, čovjek koji je zaslužan za njegov prelazak na islam i kasnije za njegovu veoma uspješnu boksersku karijeru.
Anthony Mundine i Khodam Nasser, čovjek koji je zaslužan za njegov prelazak na islam i kasnije za njegovu veoma uspješnu boksersku karijeru.

Kao dijete, kršten je u Crkvi Engleskoj, ali, usljed nemogućnosti, kako sam kaže da, shvati Trojstvo, napustio je kršćanstvo, a jedan od razloga bio je i utjecaj kršćanskog učenja i udio Crkve u kolonijalizaciji njegovog naroda.

Tri godine je iščitavoa Kur'an, nakon čega je prihvatio islam. Veoma je aktivan u promoviranju islama trudeći se da islam promovira u najljepšem svjetlu, naročito među australskim sportistima, nerijetko ragbi igračima.

Sonny Bill Williams

Rođen je 3. augusta 1985. godine na u Aucklandu (Oukland) na Novom Zelandu. Njegov otac je domorodac sa obližnjih otoka Samoa, a majka evropskog porijekla engleskih, škotskih i irskih korijena. 2004. godine, kao osamneostogodišnjak debitovao je za u National Rugby League za Bulldogse, kao i za popularno nazvane Kiwije, tj. nacionalnu selekciju Novog Zelanda, gdje je postao najmlađi debitant u historiji. Iste godine, dobio je nagradu Rugby League World magazina kao najbolji „novi igrač“ te godine u svijetu.

U narednim godinama nastavio je sa uspjesima i osvajanjima odličja, a zatim 2008. godine odlazi u Francusku, gdje igra za Toulon, što je bila njegova prekretnica u životu. Obzirom da je kao slavna osoba, koja je potpisivala najunosnije ugovore u historiji NRL-a, bio sklon porocima i razuzdanom načinu života, u Toulonu je upoznao muslimansku porodicu iz Tunisa, koja je živjela u jednosobnom stanu sa petero djece, druženje s njima ga je ponukalo da prihvati islam.

2010. godine odbio je ugovor vrijedan pet miliona dolara da ostane u Toulonu, vratio se u Australiju i zaograo za All Blackse, što mu je bio i san od samog početka karijere. Nastavio je da niže klupske i individualne uspjehe, a uporedo sa ragbijem, uspješan je i profesionalni bokser.

 

Sonny Bill Williams, trenutno jedan od najboljih ragbi igrača u svijetu.
Sonny Bill Williams, trenutno jedan od najboljih ragbi igrača u svijetu.

Blake Ferguson, rođen 20. marta 1990. godine u Australiji, bivši talentovani ragbi igrač, koji je potpisao unosan ugovor u vrijednosti od 400.000$, sada je bokser. Islam je prihvatio 2013. godine u jednoj australskoj džamiji, i fotografisan je kako klanja pored Anthony Mundina, prvog australskog ragbi igrača, koji je prihvatio islam. Obzirom da je i Blake živio poročnim životom i imao mnoštvo problema zbog alkoholizma, odlučio je da okrene novu stranicu u životu, a u tome mu je najviše pomogao Anthony Mundine, koji mu je ujedno rođak.

Anthony Mundine i Blake Ferguson.
Anthony Mundine i Blake Ferguson.

Cory Paterson, rođen je 14. jula 1987. godine u australskom gradu Perth. Nedavno se oprostio od profesionalnog igranja ragbija i postao je profesionalni bokser, što nije nimalo čudna praksa, obzirom da je Anthony Mundine postao jedan od najboljih australskih boksera, a Sonny Bill William se je uporedo jedan od najboljih ragbi igrača u svijetu i veoma uspješan bokser.

Cory Paterson je sa dvadeset godina imao profesionalni debi za Newcastle Knightse, gdje je nastupao četiri godine, a onda je usljed niza socijalnih problema u koje je upao, nakratko je 2011. godine prekinuo karijeru. Nakon niza problema, upoznao Nassera Khodera, uspješnog sportskog menadžera, koji je zaslužan što je Anthony Mundine prije više od decenije prihvatio islam, a nakon njega i Sonny Bill Williams, posredstvom Mundina.

2011. godine Paterson je bio drugi igrač u historiji NRL (National Rugby League), nakon Hazema Al-Masrya, koji je postio ramazan i aktivno igrao ragbi. Trenutno igra za Salford Red Devilse i uporedo je profesionalni bokser, gdje ima dva meča i dvije pobjede.

Cory Paterson u vrijeme dok je igrao za North Queensland 2011-2012.
Cory Paterson u vrijeme dok je igrao za North Queensland 2011-2012.

Piše: Resul S. Mehmedović

Povezani članci

Back to top button