Islamicity Index: Novi Zeland najislamskija zemlja, BiH peta od svih muslimanskih zemalja

U studiji objavljenoj 2019. godine ustanovljeno je da je „najislamskija“ zemlja na svijetu Novi Zeland. U posljednjem objavljenom Islamicity Indexu, samo dvije arapske zemlje našle su se među prvih 50 najislamskijih zemalja (UAE i Katar).

Iako bi se moglo očekivati da većina muslimanskih država, poput Malezije ili Saudijske Arabije, bude na vrhu takve liste, Novi Zeland, Švedska i Holandija, ispostavilo se, dosljednije su u slijeđenju učenja Kur'ana, navodi se u studiji.

Hossein Askari, profesor međunarodnog poslovanja i međunarodnih odnosa na Univerzitetu George Washington u SAD-u, jedan od dva autora Indeksa islamiteta, zajedno s Scheherazade S. Rehman. U izjavi za BBC, prethodno je kazao da je njihov istraživački rad pratio kako zemlje primjenjuju kur'anske poruke u društvenom životu.

„Pratili smo da li su države uradile ono što su trebale ili nisu. Pratili smo upravljanje, politička i ljudska prava i međunarodne odnose.“

Rezultati posljednjeg izveštaja pokazali su da su Novi Zeland, Švedska i Holandija i još 40-ak zemalja, postigle bolji rezultat od bilo koje članice Organizacije islamske saradnje (OIC). U stvari, najbolje rangirane članice OIC-a na posljednjoj objavljenoj listi (za 2018. godinu) su: Ujedinjeni Arapski Emirati (45), Albanija (46), Malezija (47), Katar (47) i Bosna i Hercegovina (60), dok Saudijska Arabija, kao kolijevka islama, zauzima 85. mjesto na listi od 153 zemlje. Najmnogoljudnija muslimanska zemlja, Indonezija, zauzima 64. mjesto, dok se Turska nalazi na 95. mjestu iza zemalja poput: Namibije, Šri Lanke, Papua Nove Gvineje i dr.

Profesor Askari kaže da je razlog slabog ranga islamskih zemalja njihovo vođstvo.

„Postoje ljudi koji koriste religiju kao oruđe moći i legitimiteta. Ne zanima ih muslimanski narod”, kaže profesor Askari.

Učenje Kur'ana vodi ka ekonomskim slobodama i prosperitetu, međutim, takve stvari nisu bliske stanju u muslimanskim zemljama, napominje on.

Ukupan zbir muslimanskih zemalja rangira ih na 118. mjesto na listi Islamicity indexa koji se objavljuje svake godine. Rezultati za 2019. godinu još uvijek nisu zvanično objavljeni i na njima ćemo moći vidjeti da li su muslimanske zemlje u protekloj 2019. godini ostvarile neki napredak.

Piše: Resul Mehmedović

Povezani članci

Back to top button