Islamski učenjak s Oxforda priznao “seksualne igre”, odbacio optužbe za silovanje

Švicarski akademik Tariq Ramadan, profesor islamskih studija, izjavio je u ponedjeljak kako je imao “seksualne igre” s dvije žene u Francuskoj koje ga optužuju za silovanje, ali je rekao da je “submisivno-dominantan” odnos bio uz obostrani pristanak.

Ovo je prvi put u gotovo jednogodišnjem slučaju da je profesor sa oxfordskog univerziteta, koji je uzeo dopust od ove britanske ustanove, priznao da je imao seksualne odnose s tužiteljicama.

“Napokon može slobodno govoriti i osjeća olakšanje”, rekao je novinarima njegov advokat Emmanuel Marsigny, nakon što je Ramadan, unuk islamističkog mislioca koji je utemeljio Muslimansko bratstvo, saslušan pred istražiteljima u Parizu.

Ramadan se suočio s jednom od tužiteljica, nazvanom samo kao “Christelle”, tokom 10-satnog sučeljavanja 18. septembra.

Žena, preobraćenica na islam, sa invaliditetom nakon saobraćajne nesreće, kaže da ju je Ramadan silovao u oktobru 2009. godine u hotelskoj sobi u Lyonu, na jugoistoku Francuske.

Ramadan je rekao da je imao “odnose koji su slični seksualnim igrama submisivno-dominantnog tipa, ali uvijek uz pristanak i pri svijesti”, rekao je njegov advokat.

“Prošlo je godinu dana otkako su branjenici g. Ramadana uz igru trikovima pokušali da spase njegov slučaj. No, istina je da je lagao od samog početka slučaja negiranjem da je imao seksualne veze i trebalo mu je godinu dana da prizna “, izjavio je advokat Jonas Haddad za Reuters.

“Hoće li mu biti potrebno još godinu dana da prizna ostatak?”, pita se on.

Ramadanov advokat izjavio je kako je niz tekstualnih poruka pronađenih na dva ženska mobilna telefona pokazao da su odnosi uz dobrovoljni pristanak. Podnio je zahtjev za oslobađanje Tariqa Ramadana 2. februara ove godine.

Tariq Ramadan je oženjen i otac četvero djece, unuk je osnivača Muslimanskog bratstva Hassan al-Banne. Uživa popularnost među mladim muslimanima i protivio se francuskoj zabrani nošenja vela.

Također, suočava s trećom kaznenom prijavom za silovanje švicarske žene u Ženevi, prenosi Reuters.

Izvor: Reuters

Back to top button