ISTRAŽIVANJE: Kur'an ili Biblija – Koja knjiga sadrži više nasilja

Kako navodi “Huffington Post”, Anderson je koristio softver za analizu teksta i trebalo mu je samo dvije minute da utvrdi kako je nasilje prisutnije u Bibliji, negoli u Kur'anu.

 Ovaj naučnik je analizirao koliko se puta riječi “radost”, “predosjećaj”, “ljutnja”, “gađenje”, “tuga”, “iznenađenje”, “strah” i “povjerenje” pojavljuju u Kur'anu kao i u Starom i Novom zavjetu, što se može vidjeti na sljedećem graifkonu.

Kur'an i Biblija 1. graf

Istraživanje je pokazalo da se “ljutnja” češće spominje u Bibliji, dok je riječ “povjerenje” prisutnija u Kur'anu.

Dodatna analiza pokazala je da je Stari zavjet dosta “nasilniji” od Novog koji je, kako je pokazalo istraživanje, u isto vrijeme, Stari zavjet je dvostruko nasilniji od Kur'ana.

Kur'an i Biblija 2. graf

Anderson je izjavio da je riječ o površnoj analizi te da rezultati ipak ne potvrđuju niti opovrgavaju tezu da je islam nasilniji od ostalih religija.

Projekat je inspirisan aktuelnom javnom raspravom o tome da li je terorizam povezan s islamskim fundamentalizmom, te da li je nasilje svojstveno islamu u poređenju s drugim velikim religijama – rekao je Anderson.

Na kraju je ipak naglasio kako je istraživanje pokazalo da je Stari zavjet mnogo nasilniji od druge dvije svete knjige, odnosno Novog zavjeta i Kur'ana.

Ubijanja i razaranja su navedena nešto češće u Novom zavjetu – 2,8%, nego u Kur'anu – 2,1%, ali, Stari zavjet jasno pokazuje – više nego dvostruko u Kur'anu spominje razaranja i ubijanja, čak 5,3%.

Izvor: Huff Post

Povezani članci

Back to top button