Italija u martu uvela zakon o vakcinaciji – »Bez vakcine, nema škole«

U periodu od 4. do 10. marta 2019. u Sarajevu su prijavljena 32 slučaja novooboljelih od morbila, čime ukupan zbir od početka godine dostiže broj 65 prijavljenih slučajeva.

Provjerom vakcinalnog statusa kod oboljelih utvrđeno je da za samo četiri slučaja ne postoje podaci, a svi ostali oboljeli su nevakcinisani, prenosi Klix.ba.

U Sarajevu je danas od morbila preminula sedmomjesečna beba. Prva žrtva bolesti koja se uspješno sprječava vakcinacijom, ali, zahvaljujući ruskim trolovima, koji preko društvenih mreža širom svijeta već godinama šire paniku, ali i raznim domaćim internet nadriljekarima i šarlatanima, ova bolest će, po svemu sudeći, ima crn epilog u BiH.

Ukoliko se nešto ne učini glede toga, posljedice će biti mnogo tragičnije.

Sa sličnim problemom suočava se i Italija, no, italijanske vlasti su odlučne da se obračunaju s nesavjesnim roditeljima i mogućim nesagledivo štetnim posljedicama po zdravlje djece, stoga, odlučili su da, bez vakcine, nema škole.

Novi zakon u Italiji stupio je na snagu ove sedmice (od 11. marta 2019) i učinio je obavezom da svako dijete u zemlji primi čitav niz vakcina, uključujući  vakcine protiv ospica, dječije paralize i zaušnjaka. Roditelji su do 10. marta morali vakcinisati djecu, a, prema BBC-u, škole djecu koja nemaju dokaz o vakcinaciji, šalju nazad kući.

Djeca mlađa od šest godina neće moći da idu u jaslice i vrtiće bez dokaza o vakcinaciji. Djeci od 6 do 16 godina tehnički je dozvoljeno da idu u školu, ali će njihovi roditelji rizikovati kaznu od 560 dolara ako ostanu nevakcinisani.

Broj oboljele djece od ospica u Italiji u 2019. godini

Vakcinacija je izazvala žustre rasprave u Italiji, gdje stanovnici već mjesecima izražavaju svoje nezadovoljstvo novim zakonom kao dijelom globalne antivakcinacijske borbe – uprkos činjenici da se vakcinacija pokazala kao jedan od najisplativijih načina sprječavanja bolesti u historiji čovječanstva.

U januaru je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) antivakcinaciju nazvala jednom od najvećih prijetnji po svjetsko zdravlje.

U borbi protiv širenja antivakcinacijskog šarlatanstva pridružio se i YouTube koji je u februraru ukinuo reklame YouTube kanalima koji šire antivakcinacijske teorije i ideje.

Smanjenje broja oboljelih od morbila u periodu od 1980. godine do 2005.

Istraživanja su pokazala da je stopa vakcinacije protiv ospica u Italiji, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) od preporučenih 95% pala na srednjih 80% vakcinisanih u posljednje dvije godine. Kada se stopa vakcinacije podigne iznad 95%, „imunitet stada“ počinje da se širi, tj. vjerovatnoća širenja neke bolesti postaje toliko mala da štiti i one koji ne mogu biti vakcinisani iz medicinskih razloga, prenosi WEE.

Da li će vlasti u BiH zaštiti nevinu djecu roditeljske nesavjesnosti i internet šarlatanstva, ostaje nam da vidimo. Za nadati se da neće biti prekasno i da, danas, skoro pa “bezazlene bolesti”, neće odnijeti još neki nevini život.

Piše: Resul Mehmedović

Back to top button