Izrael i Saudijska Arabija navodno pregovaraju o uspostavi ekonomskih odnosa

Saudijska Arabija i Izrael pregovaraju o uspostavi ekonmskih odnosa, izvijestio je u subotu The Times.

Britanski dnevnik navodi arapske i američke izvore koji govore da su prvi koraci o uspostavljanju veza između dva najžešća iranska neprijatelja mali, ali započeti, uključujući dopuštanje izraelskim kompanijama da rade u Zaljevu i dopuštajući izraelskoj avio kompaniji El Al da leti preko saudijskog zračnog prostora.

Također je naveo izvore bliske Saudijskoj Arabiji i kazao da poboljšanje odnosa između dviju zemalja nisu ništa drugo nego željno razmišljanje dijela Bijele kuće na tragu predsjednika Trumpa i njegovog obećanja da će doći do „konačnog” mirovnog sporazuma na Bliskom istoku.

U izvještaju se navodi mogućnost izazivanja razdora u Trumpovoj administraciji. Jared Kushner, Trumpov savjetnik i zet, je veoma blizak Mohammedu bin Salmanu, saudijskom princu i prijestolonasljedniku, njih dvojica su navodno razgovarali o poboljšanju odnosa sa Izraelom kao koraku naprijed u izraelsko-palestinskom miru. Nasuprot tome, Trumpov izaslanik na Bliskom istoku, Jason Greenblatt, favorizira više tradicionalni pristup u mirovnom procesu.

Prema izvještaju, Palestinci se protive toj ideji, strahujući da bi normalizacija odnosa između arapskih zemalja i Izraela ugrozila osnivanje palestinske države.

U izvještaju se sugerira da je ideja poboljšanja odnosa s Izraelom mogla igrati ulogu u odluci Saudijske Arabije i njenih saveznika da prekinu veze s Katarom u nastojanju da pritiskom zaljevskih zemalja Katar prestane podržavati Hamas.

U maju je The Wall Street Journal izvijestio da su zaljevske države sastavile prijedlog koraka prema normalizaciji s Izraelom u slučaju da Netanyahuova vlada napravi ustupke Palestincima, kao što je zamrzavanje izgradnje naselja u dijelovima Zapadne obale i smanjenje trgovinskih restrikcija u Pojas Gaze.

Ranije ovog mjeseca, izraelski ministar odbrane Avigdor Lieberman izjavio je da je diplomatski jaz između Katara i ostalih arapskih zemalja u regiji prilika za saradnju. Ali je također naglasio da je povezivanje rješavanja krize s Palestincima i izraelskih odnosa s drugim bliskoistočnim zemljama pogrešno.

„Arapske zemlje koje prekidaju svoje diplomatske odnose s Katarom nisu to učinile zbog Izraela niti zbog palestinskog pitanja, već zbog straha od radikalnog islamskog terorizma”, rekao je izraelski šef odbrane.

”…Svaki pokušaj da se poveže palestinsko pitanje sa izraelskim bilateralnim odnosima sa umjerenim arapskim državama je jednostavno pogrešan pristup. Činjenica da smo potpisali mirovne sporazume sa Egipatom i Jordanom nisu imale nikakve veze s palestinskim pitanjem. Bilo je veza, ali bez čekanja na rješenje. I ovdje je zabranjeno uslovljavati unaprjeđenje odnosa sa umjerenim arapskim državama rješavanjem palestinskog pitanja” – navodi izraelski list Haaretz.

Izvor: Haaretz.com
Sa engleskog preveo: Resul S. Mehmedović

Povezani članci

Back to top button