Izraelska obavještajna služba: Trump i Putin su dogovorili izbacivanje Irana iz Sirije

Očigledno da se Trump i Putin nisu “samo” pozdravili preko telefona. Prema DEBKAfile-u, postigli su dogovor u vezi sa Sirijom. Prema tom sporazumu, Iran i njegovi pijuni moraju otići, ostavljajući SAD-u da stražari nad granicom Sirije i Izraela. S druge strane, to učvršćuje poziciju Rusije na Bliskom istoku, jer, Rusija ne namjerava otići.

U ekskluzivnom izvješću, DEBKAfile piše da „Sirija stoji na pragu dramatičnih promjena koje će direktno utjecati na stratešku i vojnu situaciju duž sirijske granice s Izraelom i Jordanom.”

DEBKAfile izvori izvještavaju da su američki predsjednik Trump i ruski predsjednik Putin imali više od običnog “pozdravljanja preko telefona”. U stvari, oni su postigli dogovor u vezi sa Sirijom. Prema tom sporazumu, cjelokupni vojni nadzor nad Sirijom bit će prebačen u ruke triju država: Rusije, Turske i SAD-a. Svaka nacija će biti odgovoran za sigurnost u zasebnim zonama. O tačnim granicama tih zona, kako se navodi, pregovarat će Ankara, Moskva i Washington.

Iako, ta područja su već sada potpuno jasna.

Rusija će kontrolisati sjeverozapadnu granicu Sirije, uključujući i cijelu obalnu granicu na Mediteranu. To omogućava Rusiji da zadrži morske luke i baze. To također drži vrata širom otvorena na Bliskom istoku. Preko Mediterana, Moskva će imati stalnan pomorski pristup svojim nuklearnim podmornicama, bojnim brodovima i nosačima aviona. Također, omogućiti će Putinovoj vladi daljnji razvoj vojnih baza i luka u zemlji.

Ukratko, dovršava se ono što mnogi u Izraelu već znaju: Rusija će ovdje da ostane.

Sa druge strane, zona Turske Sirije je sjeverozapadna granica, u dodiru s Turskom. Turska je odavno u tom području gdje se njene vojne snage bore protiv tzv. “Islamske Države”, poznatije kao ISIL.

Sve ovo nam govori da je Turska, a ne Iran, jedini preostali partner dviju supersila u Siriji, Rusije i SAD-a.

Dvije zone su dodijeljene SAD-u, jedna je uz sjeveroistočnu sirijsku granicu, a druga je žarište jugozapadne granice. U tom žarištu, Sirija dijeli granicu s Libanom, Jordanom i Izraelom. U tom području je samo prije nekoliko mjeseci, uz odobrenje Moskve, Iran počeo sa (re)organiziranjem šiitskih vojnih formacija, što predstavlja direktnu prijetnju židovskoj državi.

Prema DEBKAfile-u „dogovor” između Moskve, Washingtona i Ankare je da „sve snaga iz iranske vojske, pro-iranske šiitske milicije i Hizbullah napuste Siriju”.

Washington planira kontorlisati područje vlastitim vojnicima – „popraćenim jordanskim specijalnim snagama i sirijskim pobunjenicima, obučenim od strane američkih instruktora u jordanskim vojnih kampovima.”

Provedba ovog plana izazvat će uzdah olakšanja iz susjednog Izraela.

Međutim, ovim dogovorom Iran zasigurno neće biti sretan. Hoće li njegova ovisnost o Rusiji, natjerati ga da bespogovorno napusti Siriju ili će kao što je to činjeno rađeno mnogo puta kroz historiju pod vlasti mula, poslati svoje “proxy pobunjenike”, tvrdeći da nemaju nikakvu odgovornost nad njima.

Naoružan od strane Teherana, Hizbullah ima ogroman arsenal raketa. Arsenal je namijenjen za rat protiv Izraela. Šta će Hizbullah učiniti sa arsenalom? 

U vremenu ubrzanih promjena, naročito na Bliskom istoku, Izrael i svijet će vjerovatno vidjeti odgovore na ova i slična pitanja, prije ili kasnije, završava The Jerusalem Journal.

Sa engleskog preveo: Resul S. Mehmedović

Povezani članci

Back to top button