Izraelska općina od džamije stare 1300 godina napravila kafanu

Izraelska općina u Safedu napravila je od džamije Al-Ahmar bar i dvoranu za proslave, izvještava al-Quds Al-Arabi. Kao jedna od najstarijih džamija u arapskom gradu, kojeg su okupirale jevrejske bande 1948. godine, zgrada je prvo pretvorena u jevrejsku školu, a zatim predizborni centar Likuda, da bi na kraju postala bar.

Londonski medij izvijestio je da je od džamije pod nadležnošću izraelske općine napravljen bar. Ime je, također, promijenjeno iz Al-Ahmar džamija u Al-Ahmar Khan. Khair Tabari, sekretar vakufa Safeda i Tiberijade, rekao je da je čekao da nazaretski sud donese odluku o žalbi i evakuaciji džamije i vraćanju pod okrilje vakufa. Izjavio je da je priložio dokumente o vlasništvu nad džamijom i pozvao različita politička i narodna tijela da povećaju saradnju i spriječe skrnavljenje džamije.

Zabava u okupiranoj džamiji.

Džamija ima rijetku historijsku i arhitektonsku vrijednost jer je izgrađena od strane memlučkog sultana Al-Zahira Baibarsa (1223-1277) 1276. godine. Sličnu sudbinu doživjela je i Grčka džamija, sagrađena 1319. godine, čija je  namjena promijenjena u umjetničku galeriju.

Safed je nekada bio dom za 12.000 Palestinaca koji su iz grada protjerani 1948. godine. Od tada je džamija otvorena za sve, osim molitve muslimana, prenosi Middle East Monitor.

Piše: Resul Mehmedović (Dialogos)

Povezani članci

Back to top button