Izvod iz Evropskog izvještaja o islamofobiji za 2017. godinu

Ključni segment procesa othering jeste nametanje određenih etiketa ili identiteta drugome. Tako su npr. nacisti upotrijebili rasni element i sve ljude koji su imali “jevrejsku” krv ili koji su Mischling (što na njemačkom jeziku znači “mješana krv”). Radi se naime o svojevrsnom rasizmu gdje se višestruki identiteti jedne osobe svedu na jedan identitet – nacionalni, vjerski, rasni, jezički itd. Najbolja ilustracija ovog obilježavanja jeste mnogobrojni slučaji s početka agresije na BiH 1992. godine kada su pripadnici MUP RS i VRS provjeravali identitete muškaraca na osnovu polnog organa – da li su osunećeni ili ne.

Inače proces othering-a je dugotrajan proces, međutim u post-konfliktnim odnosno u zamrznutim sukobima kao što je BiH, ovaj proces nije potrebno ni započeti jer je u biti, samo prekinut. Iako smo mi i navikli na ovakvu retoriku u posljednjih desetak godina, pogled s distance, može biti zabrinjavajući. Naime, u posljednih nekoliko godina, očigledan je porast anti-državne odnosno anti-bosanske retorike od strane domaćih i regionalnih političkih aktera u kojima se država BiH predstavlja kao a) nesposobna država i b) uporište nasilnog ekstremizma. Kada ovakve izjave dolaze od pojedinaca, to se i može zanemariti, međutim kada ove izjave dolaze od državnika i značajnih političkih aktera onda je to razlog za brigu, jer to može ubrzo postati predmet državne politike.

Kratki pregled anti-bosanske i anti-muslimanske retorike

U decembru 2016., hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je da se iz tzv. Islamske države u BiH vraćaju hiljade boraca: ‘’Moramo svi pogledati istini u oči i suočiti se s trendovima koji dolaze, uključujući i povratnike iz tzv. Islamske države, iz borbi u Iraku i Siriji. Njih je nekoliko tisuća već, a ne može se zanemariti ni utjecaj nekih drugih država”, te je dodala: “Republika Hrvatska dijeli 1001 kilometar granice s BiH. Hrvatski narod je jedan od tri konstitutivna naroda u BiH i imamo obvezu kao jedna od supotpisnica Daytonskog ugovora”.

U januaru 2017., predsjednik entiteta RS i SNSD Milorad Dodik nakon sastanka s liderom HDZ Draganom Čovićem izjavio je da će istrajati u rješenju da se strane sudije isključe iz rada Ustavnog suda BiH: “Neodrživo je da ostanu strane sudije u BiH. Tragamo za procedurama na osnovu kojih bi se zamijenile strane sudije domaćim ljudima. Ako su odlučivali o Danu RS, nije isključeno da nam strane sudije počnu razmatrati legitimnost naziva Republika Srpska”,

U februaru 2017., Evropski parlament je izglasao rezoluciju, koju su izlobirali hrvatski zastupnici, u kojoj se poziva na “federalizaciju, decentralizaciju i legitimnu reprezentaciju državnih konstitutivnih naroda” u Bosni i Hercegovini.

U junu 2017., ministra prosvjete i kulture RS Dane Malešević izjavio je da će na teritoriji entiteta RS biti zabranjeni udžbenici iz Federacije BiH ukoliko u njima budu uvedene lekcije poput “opsade Sarajeva” ili izučavanja “Genocida u Srebrenici”.

U julu 2017., vlasti RS isplatili su 20,000 KM kao podršku porodicama Ratka Mladića i Radovana Karadžića.

U augustu 2017., austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurtz izjavio je da se „U Sarajevu i Prištini, žene plaćaju da se pokrivaju u javnosti“, te je dodao “Mi ne možemo gledati i ne činiti ništa.”

U augustu 2017., Miroslav Tuđman, sin Franje Tuđmana i bivši šef Sigurnosno-informativne službe Ministarstva obrane RH (SIS) objavio je knjigu “Druga strana Rubikona – Politička strategija Alije Izetbegovića”, te je izjavio da “Ovo što se sada događa po Europi, to se događalo u BiH devedesetih godina. Bio je to začetak današnjeg islamskog terorizma. Počinjeno je čak pedesetak ritualnih odsijecanja glave. Brigade Armije BiH koje su nosile naziv ‘muslimanske’ imale su arapske oznake, išli su u bitke s pokličem Allah-u-ekber. Činjenica je da su od ranih 90-ih, i prije nego što je izbio rat, u BiH počeli dolaziti mudžahedini, i to na poziv samog Alije Izetbegovića”.

U augustu 2016., hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je: “BiH nije država. Tamo nemaš s kim šta razgovarati, ja bih – da se mene pita, ali i neki od vas imaju porijeklo u BiH, dakle – ja bih ih ugurao u EU preko reda. I to stalno govorim, kroz prste. Tamo nema reda, nema poretka, Dodik šuruje sa Vučićem. Sad se to prelama majke ti mile, preko austrijskih predsjedničkih izbora. To su stvari koje se tiču nas. Najlakše je dobiti glasove preko austrijskih Srba, kojima jako dobro zvuči da se RS odcijepi, da se organizuje referendum. Tip igra na to. Šta ćemo mi? Hoćemo ostaviti Hrvate u BiH u državi sa Bošnjacima. Imamo posla sa negativcima, zapamtite to. To nisu pravi i topli ljudi”.

U septembru 2017., pojavio se snimak Vladike Grigorija u kojem kritikuje Srbe i govori: “Mnogo turskog i balijskog ima među nama”.

U oktobru 2017., Patrijah Irinej je na Sajmu knjiga u Beogradu rekao: „Čuvajte Republiku Srpsku i onoga koji danas vodi i predstavlja narod Republike Srpske. To je jedini način da opstanemo na tamošnjim prostorima”. Dalje je poentirao: „Gde god živeli Srbi to je Srbija, bilo u Bosni, bilo u Vojvodini, Crnoj Gori ili drugim mestima.“

U oktobru 2017., bugarski premijer Boyko Borissov izjavio je da je u Bosni i Hercegovini „radikalni islam problem“.

U oktobru 2017., u Narodnoj skupštini RS usvojena je rezolucija o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti RS.

U novembru 2017., češki predsjednik Miloš Zeman izjavio da „radikalni se islam, koji finansira Saudijska Arabija, širi po Bosni i Hercegovini“ te da se “ISIS crne zastave već vijore u nekoliko gradova.”.

U novembru 2017., Blagoje Simić, osuđeni ratni zločinac pred MKSJ, imenovan je za direktora Doma zdravlja u Bosanskom Šamcu.

U novembru 2017., predsjednik stranke “Ujedinjena Srpska” Nenad Stevandić izjavio je “Objavljena je informacija da je lider Bošnjaka Bakir Izetbegović organizovao obuku za 9.000 pripadnika, koji su predstavljeni kao neka tajna vojska. Tu nije reč o tajnoj vojsci, nego o ljudima koji su posredstvom Saveza bosanskih džemata i vojnog krila SDA pridruženi svim institucijama BiH i paralelni su sistem vlasti.”

U januaru 2018., povodom presude MKSJ u predmetu “Prlić i drugi”, na redovnoj sjednici Skupštine Kantona 10, objavljen je tzv. Livanjska deklaracija, u kojoj između ostalog stoji:

“Presude hrvatskoj šestorki su samo pokušaj završetka protuhrvatske i protupravne politike, potpomognute sve jačom težnjom bošnjačkog korpusa u Federaciji da se od Federacije, ako ne i od čitave BiH, stvori bošnjačko islamski kalifat u srcu Europe.”

U februaru 2018., hrvatski član Predsjedništva BiH izjavio je da ‘U BiH reći građanska država to znači unitarizam u nekoj formi i teorijskom obliku, a to vam znači u osnovi islamsku državu’.

Izvor: Preporod

Povezani članci

Back to top button