Japanski sud: gej brakovi nisu zaštićeni Ustavom. Brak je za rađanje i podizanje djece

Na veliko razočarenje LGBTK+ aktivista usred mjeseca ponosa, japanski sud je ove sedmice presudio da zabrana istopolnih brakova u Japanu nije protuustavna.

Sudija Doi Fumi iz Okružnog suda u Osaki utvrdio je u ponedeljak da član 24 japanskog ustava ne pruža zaštitu homoseksualnim brakovima. Tužioci su tri istopolna para, dva muškarca i jedna žena, a podnijeli su zahtjev za odštetu od 1 milion jena po paru, ili oko 7.400 dolara; planiraju da se žale na presudu Višem sudu u Osaki.

Okružni sud se složio s vladinim argumentom da je svrha braka reprodukcija. Sud je dodao da sistem braka služi većoj “pragmatičnoj svrsi” zaštite muškaraca i žena da rađaju i odgajaju djecu.

“Brak se zasniva samo na obostranoj saglasnosti oba pola i održava se uzajamnom saradnjom uz jednaka prava muža i žene kao osnova”, piše u Ustavu Japana.

Jedna od tužiteljki, Machi Sakata, rekla je za Reuters da sumnja u funkcionisanje pravnog sistema. Čini se da su se Sakata i njena partnerka, državljanin SAD-a, oslanjali na presudu prije rođenja jednog od njihove djece.

“Mislim da postoji mogućnost da nas ova presuda zaista satjera u ćošak”, izjavila je Sakata.

Prema navodima BBC-a, mišljenje okružnog suda jeste spekulisalo u svojoj presudi da bi individualno dostojanstvo moglo zahtijevati beneficije u braku za istopolne parove.

“Iz perspektive dostojanstva pojedinca, može se reći da je neophodno uvidejti prednosti da se istopolni parovi javno priznaju kroz zvanično priznanje”, navodi se u presudi. Ova najnovija presuda uslijedila je nakon sličnih tužbi koje su u Saporu, Tokiju, Osaki, Nagoji i Fukuoki podnijeli mnogobrojni istopolni parovi 2019.

Okružni sud u Saporou je prošlog marta presudio da je zabrana istopolnih brakova neustavna, pozivajući se na član 14 Ustava Japana koji zahtijeva jednake zakone za sve japanske građane.

“Svi ljudi su jednaki pred zakonom i ne smije biti diskriminacije u političkim, ekonomskim ili društvenim odnosima zbog rase, vjeroispovijesti, spola, društvenog statusa ili porodičnog porijekla. Nema plemića”, navodi se u članku.

Iako Japan zabranjuje istopolne brakove, lokalne vlasti već godinama priznaju istopolna partnerstva. Grad u kome se nalazi okružni sud, Osaka, nudi to priznanje. Također je bio prvi u zemlji koji je priznao dvojicu gej muškaraca kao hraniteljske roditelje 2017. Prošle sedmice, vlada glavnog grada Japana, Tokija, usvojila je zakon o dodjeli potvrda o priznavanju istopolnih parova počevši od novembra.

Od 47 japanskih prefektura, devet ih zasad priznaje istopolna partnerstva. Otprilike četvrtina od 62 opštine Tokija već je davala takve certifikate. Potvrda certifikata osigurava da istopolni parovi uživaju određene bračne beneficije kao što su prava na posjete bolnici. Međutim, pogodnosti kao što su zajedničko podnošenje poreza i nasljedstvo supružnika rezervisane su za bračne parove

Pored SAD-a, još 30 zemalja je legalizovalo gej brakove: Čile, Švicarska, Kostarika, Ekvador, Tajvan, Austrija, Australija, Malta, Njemačka, Kolumbija, Grenland, Irska, Finska, Luksemburg, Škotska, Engleska, Vels, Brazil , Francuska, Novi Zeland, Urugvaj, Danska, Argentina, Portugal, Island, Švedska, Meksiko, Norveška, Južna Afrika, Španija, Kanada, Belgija i Holandija.

Posljednja zemlja koja je legalizovala gej brakove bio je Čile, putem zakona koji je potpisan prošlog decembra. Holandija je bila prva koja je legalizovala gej brakove 2001. Prošle godine, Biro za popis stanovništva je procijenio da je oko 58 posto istopolnih domaćinstava u braku. Broj istopolnih parova nije ravnomjerno raspoređen prema spolu ili državi.

Većina tih parova su bile žene, a 11 država zajedno s Vašingtonom DC imalo je veći postotak domaćinstava istopolnih parova. Potonji, Vašington DC, imao je najveći postotak istopolnih domaćinstava s oko 7 posto, što je znatno iznad prosjeka od 1.5 posto. Oblasti u SAD-u s najvećim postotkom domaćinstava istopolnih parova bile su neke od najliberalnijih destinacija: San Francisko, Oukland i Berkli u Kaliforniji; Portland, Vankuver i Hilsboro duž granice Oregona i Vašingtona; i Sijetl, Takoma i Belvju u Vašingtonu.

Piše: Corrine Murdock (Daily Wire)

S engleskog preveo: Resul Mehmedović

Povezani članci

Back to top button