Jasmin Imamović – Arapski investitori nisu dobrodošli u Tuzlu

Jasmin Imamović, aktuelni načelnik Tuzle, odveć je poznat po svojoj suicidnoj i nesposobnoj politici, što se na svakome koraku može primijetiti u gradu Tuzli. U svojih, ne znam, koliko već mandata, uspio je izgraditi nekoliko fontana, trg u centru grada i Panonska jezera, koja su se pokazala kao neuspjeli projekat, jer jedva da preživljavaju, a o eventualnoj dobiti da ne govorimo. Naravno, u jeku predizborne kapmanje pokrenuo je izgradnju besmislenog mosta koji će voditi iz parka do Panonskog jezera, iako, svega 200-300 metara odatle postoji nedavno izgrađeni most, no, izbori su, mora se graditi. Novi most će koštati više od pola miliona maraka, a bit će u upotrebi otprilike dva mjeseca godišnje. Šta reći, osim, sjajan projekat vlasti i Jasmina Imamovića.

Iako se cijeli svijet doslovno otima za strane investitore, Jasmin Imamović je u predizbornoj kampanju, u slučaju pobjede SDP-a, najavio progon Arapa, ali i također da, Arapi neće moći kupovati zemljišta oko Tuzle. Iznenađujuće jeste, ali, šta očekivati od socijalista!?

Nedavno sam vidio Jasmina Imamovića na sarajevskoj čaršiji, a sarajevska čaršija kao i uvijek, krcata, hiljade turista, radi se i gradi. I od tolikog Sarajeva, koje je spram ostatka države – država u državi, Jasmin je primijetio da je “Sarajevo zavijeno u crno”. No, zar u toj posjeti, osim, “Sarajeva zavijenog u crno” nije vidio još neku razliku? Npr. da Sarajevo svakodnevno pravi milionske obrte od turzima, da Sarajevo privlači investitore, da je sarajevska čaršija krcata turistima, da na sarajevskoj čaršiji ne možete pronaći slobodan poslovni prostor? No, prođite tuzlanskom čaršijom, u glavnoj ulici ćete pronaći barem deset zatvorenih lokala. Zbog čega? Pa upravo zbog ovakve politike grada, grada u kojem su propale osim tvornica i fudbalski i košarkaški i rukometni i svaki drugi mogući sportski kolektivi. Uostalom, zašto bi neko došao u grad u kojem je kada je riječ o poslovanju skoro sve propalo ili propada?! 

Ali, nisu propali zbog Arapa, nego upravo zbog nedostatka Arapa i priliva investicija. Umjesto da se olakša pokretanje poslova, priliv investicija i olakšanim poslovnim potezima privuku strani ulagači i pravovremena privatizacija, tuzlanski socijalisti su pozvali na progon, konkretno, arapskih investitora, jer ne žele da Tuzlu “zaviju u crno”, ali, zaboravili su da je Tuzla odavno (i bez Arapa) zavijena u crno, nažalost, ekonomski.

Predizborni govor u kojem Jasmin Imamović poziva na progon arapskih investitora i poručuje da nisu dobrodošli u Tuzlu:

https://www.youtube.com/watch?v=bxlJ87nZTnc

Piše: Resul S. Mehmedović

Povezani članci

Back to top button