Još jedan stranački kolega Geerta Wildersa prešao na islam

Bivši pripadnik krajnje desničarske holandske stranke Geerta Vildersa objavio je u ponedjeljak da je prešao na islam.

Joram Van Klaveren je rekao da je svoje stavove počeo da mijenja tokom pisanja knjige o islamu. “Tokom tog pisanja naišao sam na sve više i više stvari koje su rušile stereotipe o islamu”, izjavio je za holandski radio.

Van Klaveren je bio član parlamenta kao predstavnik PVV-a (Stranka slobode) od 2010. do 2014. godine, ali je napustio partiju nakon što je Vilders pitao pristalice tokom mitinga 2014. godine, da li žele više ili manje Marokanaca u Holandiji, na što je gomila uzvikivala: “Manje! Manje! Manje!”.

Nakon što je napustio PVV, Van Klaveren je osnovao svoju vlastitu stranku, Voor Nederland (Za Holandiju), ali nije uspio osvojiti mjesto na državnim izborima 2017., nakon čega je napustio politiku.

Van Klaveren je bio oštar kritičar islama tokom svog vremena kao političar PVV-a, govoreći: “Islam je laž” i “Kur'an je otrov”, izvještavaju dnevne novine NRC Handelsblad. Upitan u intervjuu za NRC da li se osjeća krivim zbog ovih izjava, Van Klaveren je rekao da je “jednostavno pogriješio”, dodajući da je to “politika PVV-a; sve što je pogrešno mora biti povezano sa islamom na ovaj ili onaj način.”

Arnoud van Doorn, bivši zvaničnik PVV-a, ranije je prešao na islam. Van Doorn je čestitao Van Klaverenu na svojoj odluci putem Twittera, pišući: “Nikada nisam mislio da će PVV postati plodno tlo za preobraćenike”, navodi Politico.

S engleskog preveo: Resul Mehmedović

Povezani članci

Back to top button