Kako je izgledao prijemni ispit i studiranje u srednjem vijeku

Ako mislite da je vaš prijemni bio težak, budite sretni da niste upisivali fakultet prije 200-300 godina.

Evropski univerziteti u 15. stoljeću imala su velik problem – mladići koji su im dolazili bili su ‘puni grijeha’ (djevojke su o visokom obrazovanju mogle samo maštati).

Kako bi očistili buduće studente od oholosti, prekomjerenosti u jelu i pilu, bluda i ostalih teških grijeha, fakulteti su razradili sustav inicijacije. Ako ste imali sreće, upisali ste neki od fakulteta u kojima su brucoši samo služili kao robovi studentima viših godina. Ako niste, morali ste prije svega proći priličnu torturu. I to ne od studenata – inicijacija je bila obvezna, a provodili su ju profesori.

Najdetaljnije su opisani obredi inicijacije na univerzitetu u švedskoj Upsalli te onima iz Njemačke s kraja 15. stoljeća.

Mlatili ih štapom kao krdo volova

Studenti su se prvo prijavili dekanu, a kada ih se skupilo dovoljno inicijacija je mogla početi. Na odabrani dan, skupili bi se u dvorani i profesor kojeg je dekan imenovao za inicijatora podijelio bi im nakaradne kape, šarenu odjeću češljeve, naočale, britve… Sve su to morali staviti na sebe, a na glavu dodati magareće uši i rogove. Potom im je inicijator gurnuo u usta sa svake strane veprove kljove i mlateći ih štapom odveo u predavaonu.

Stali bi se u krug oko inicijatora. On ih počinje vrijeđati zbog izgleda te im drži prodiku kako su ništavni i kako se moraju riješiti grijeha i poroka. A onda ih je počeo mlatiti. Inicijator bi izvukao vreću punu pijeska koju bi zavitlao. Ako su i izbjegli, (onako odjeveni i ukrašeni britvama) slijedila su pitanja, složena a često i u obliku zagonetki. Ako nisu znali odgovor, ili su odgovarali presporo, opalio bi ih vrećom. A dobili bi svoje i ako odgovor nije bio razgovijetan (što je bilo uvijek obzirom na to da su i dalje morali držati kljove u ustima). Naravno, sve to je bilo začinjeno i ponižavanjem te vrijeđanjem.

Čišćenje brusnim kamenom, sjekirom, turpijom…

Potom je pitao brucoše odriču li se grijeha. Kada su pristali, simbolično bi im kliještima iščupao kljove te skinuo magareće uši i rogove, simbolično ih čisteći od životinjskih poriva. No to nije bio kraj; daleko od toga.

Studenti su morali leći na pod, a inicijator im je turpijao nokte, pretvarao se da će im odsjeći noge i brusio ih ( u nekim varijantama prislonili bi im lice uz brusni kamen). S povećim štapom “čistio” bi im uši. Potom bi ih mahnito brijao drvenom britvom. Kad je sve to bilo gotovo, odveli bi ih dekanu koji im je napunio usta solju i održao govor o važnosti čistoće te su konačno postali studenti.

Do početka 17. stoljeća praksa se raširila diljem Evrope i provodila se i protestantskim i katoličkim univerzitetima, no Nijemci su otišli korak dalje i uveli instituciju penalizma – prilično slična inicijaciji osim što je trajala čitavu godinu, prenosi Atlas Obscura. Tada se konačno javnost okrenula protiv rigoroznih običaja – a do sredine 18. stoljeća inicijacija je zabranjena na svim univerzitetima.

Povezani članci

Back to top button