Katolička enciklopedija: U tri izdanja Biblije načinjeno preko 2.000 izmjena

Jedne prilike profesor Daniel B. Wallace izjavio je da „moramo imati na umu da današnja Biblija kralja Jakova (King James Bible) [2] nije King James iz 1611. godine. Urađene se tri revizije u kojima je načinjeno preko 100.000 izmjena“.

Profesor Daniel B. Wallace je profesor novozavjenih studija i član Dallas Theological Seminary, i ne spada u red ekstremnih kritičara Biblije, štaviše, kritikovao je Ehrmanonu knjigu Misquoting Jesus: The Story of Who Changed the Bible and Why, zbog, prema njegovom mišljenju, pogrešne intepretacije tekstualnog kriticizma.

Iako njegove riječi o 100.000 izmjena ili prepravki djeuluju nevjerovatno, a revnosni kršćanin, vjerovatno će ih odbaciti, ismijati ili pokušati opovrgnuti, ovakve ili slične tvrdnje su veoma zastupljene među biblijskim stručnjacima u proteklih nekoliko stoljeća, počevši od Erazma Roterdamskog, kojega je Crkva doslovno u 16. stoljeću natjerala da u vlastiti prevod Novog zavjeta ubaci pasuse u 1. Ivanovu poslanicu (5, 7), a kojih danas u Bibliji više nema, Rišara Simona i spaljivanja njegovih djela u Francuskoj u 17. stoljeću,  i desetina drugih prije i poslije njih… U prilog za neke, nevjerovatnoj tvrdnji profesora Wallaca, a koji nije usamljen sa istim ili sličnim stavovima, idu i riječi iz Katoličke enciklopedije (The Catholic Encyclopedia), štampane 1908. godine, gdje u objašnjenju izmjene riječi „The Lord“ u „Our Lord“ stoji:

„Prvo izdanje Novog zavjeta pojavilo se 1749. godine, drugo, zajedno sa prvim izdanjem Starog zavjeta, 1750. Između ova dva izdanja postojalo je svega nekoliko razlika, ali, treće izdanje, koje je štampano 1752., imalo je velike izmjene, kako u tekstu, tako i u bilješkama, a broj razlika je preko dvije hiljade.“[1]

Eciklopedija izmjene

Katolička enciklopedija i sama tvrdi da je u svega tri izdanja, štampana u vremenskom rasponu od tri godine, načinjeno preko 2.000 izmjena, no, pitanje je, koliko je zaista izmjena načinjeno u stoljećima prije, kada nije bilo moguće štampati knjige u današnjoj formi, a naročito ne provjeravati ili upoređivati njihov sadržaj, kada su pisari bili skloni greškama, namjernim i nenamjernim… Da li je načinjeno preko 100.000, kako tvrdi profesor Wallace (iako se njegova tvrdnja odnosi na samo KJB) ili preko 400.000, kako tvrdi profesor Ehrman. Izmjene, evidentno da postoje, no, njihov tačan broj ostaje nepoznanica.

Kur'anski ajet za promišljanje:

“A teško onima koji svojim rukama pišu Knjigu, a zatim govore: “Evo, ovo je od Allaha” – da bi za to korist neznatnu izvukli. I teško njima zbog onoga što ruke njihove pišu i teško njima što na taj način zarađuju!” (Al-Baqara, 79)

Piše: Resul Mehmedović

Bilješke:

[1] The Catholic Encyclopedia, Grupa autora, Robert Appleton Company, New York, 1908., str. 565.

[2] King James Bible ili nekada King James Version je verzija Biblije koju je naredio da se sačini i finansirao njeno prevođenje i štampanje engleski kralj James (Jakov), jedna od najrasprostranjenijih biblijskih verzija u svijetu.

Povezani članci

Back to top button