Kineske vlasti deportuju Ujgure na prisilan rad tokom epidemije

Vlasti u Ujgurskoj autonomnoj regiji Šinđan (UARŠ) šalju stotine etničkih Ujgura u druge dijelove Kine kako bi radili u fabrikama pogođenim novim koronavirusom (COVID-19), izazivajući kritike posmatrača koji kažu da taj potez kazuje: „Životi Ujgura su nebitni“, prenosi Radio Free Asia.

COVID-19 doveo je do ozbiljnog zastoja u kineskoj manufakturi, jer vlasti uvode karantene širom zemlje i ograničavaju putovanja kako bi usporile širenje virusa koji je zarazio najmanje 80.000 ljudi i zasad pokosio više od 2.700 osoba u Kini.

Dok mjere koje je Peking preduzeo za borbu protiv virusa postaju sve strožije, posljednjih dana zvanični mediji ukazuju da vlada Šinđana prisiljava Ujgure da se presele u fabrike u provincijama Hunan, Điangsu, Đianđi i Žeiđan, kako bi postigli planiranu proizvodnju, uprkos riziku za potencijalnom zarazom.

Nedavni izveštaji zvančinih medija Xinjiang Daily i Chinanews.com kazali su da je od 22. do 23. februara „400 mladih prebačeno u provincije Hunan, Žeiđan i Điangki.“

Od toga, 114 iz okruga Avat (kineski, Avati), u prefekturi UARŠ-a Aksu (Akesu), poslato je 23. februara u regiju Điangki u grad Điuđan, dan ranije 100 osoba iz grada Aksu poslato je u isti grad, Điuđan, a 171 osoba iz prefekture Hotan (Hetian) poslata je u grad Čanša u provinciji Hunan, kažu izveštaji, bez davanja datuma posljednjeg prebacivanja osoba.

Pored toga, Chinanews.com je izvestio da je 26. februara u 11:00 sati 135 radnika poletjelo s aerodroma Aksu u regiju Điangsu u gradu Vui kako bi učestvovalo u „ljetnom radu“, ne navodeći detalje.

U drugom izveštaju sa zvanične stranice Tianshan.net navedeno je da su u četvrtak u podne sletjela 242 radnika iz sjedišta prefekture Kašgar (Kashi), kao i iz kašgarskih pokrajina Poskam (Zepu), Kargilik (Yečeng) i Jengisar (Jengiša) avionom kompanije China Southern Airlines B787.

Prema izveštaju, većina radnika rođena je nakon 1990. godine i poslata je u Čangšu da radi za kompaniju Lansi Technology Co.

U odvojenom izveštaju, Tianshan.net je naveo da su vlasti u Hotanu 25. februara prisilile više od 30.000 radnika da se vrate na svoja radna mjesta u 299 preduzeća, uprkos stalnoj karanteni.

Kockanje ujgurskim životima

 Govoreći u četvrtak za Ujgursku službu RFA, Dolkun Isa, predsjednik Svjetskog ujgurskog kongresa sa sjedištem u Minhenu, rekao je da je „šokantno“ to što vlada Šinđana prisiljava stotine ujgurskih radnika da putuju u druge dijelove Kine na posao u fabrike „u vreme kada su [Peking] postavili karantin milionima ljudi, a kompanije obustavile proizvodnju iz straha od infekcije koronavirusom.“

„Jasno je da kineska vlada nanosi štetu Ujgurima, jer Ujgurski životi su nebitni za Kinu“, rekao je.

„Ne postoji garancija da će se ovi Ujguri vratiti kući živi. Kina mora prestati da prisiljava Ujgure da odlaze na rad širom Kine kao jeftina radna snaga izlažući se koronavirusa.“

Memet Imin, ujgurski medicinski istraživač sa sjedištem u Nju Jorku, rekao je da Ujguri predstavljaju idealnu radnu snagu za kompanije u drugim dijelovima Kine koje se bore da ispune svoje proizvodne kvote usred epidemije.

„Kina šalje Ujgure jer nemaju načina da se suprotstave vlastima, mogu biti prisiljeni da rade kao jeftina radna snaga, a kompanije koje ih zapošljavaju neće odgovarati čak i ako se razbole ili umru zbog koronavirusa,“ rekao je Imin.

„Budući da je situacija s kojom se suočavaju Ujguri vrlo nesigurna, kineska vlada je u stanju da prilično lahko opravda smrt [nekog od ovih radnika] njihovim roditeljima.“

Pod pretnjom

Nedavno izveštavanje RFA pokazalo je da su mnogi stanovnici AURŠ-a ostali bez adekvatne hrane i zaliha usred karantena koji su sproveli lokalni zvaničnici kako bi zaustavili širenje COVID-19 u regionu, u kojem je do 27. februara bilo 76 infekcija koje su dovele do dva smrtna ishoda.

U nekim oblastima AURŠ-a, kao što su grad Atuš (kineski, Atuši) u autonomnoj prefekturi Kizilsu Kirgizu (Kizilisu Kirkezi), stanovnici za koje se ustanovi da su napustili svoje domove bez dozvole tokom karantene, suočeni su s prijetnjom od 15-odnevnog pritvora u mreži kampova za preodgoj, za koje se vjeruje da je od 1. augusta 2017. kroz njih prošlo čak 1,8 miliona Ujgura i drugih muslimanskih manjina optuženih da imaju „snažne vjerske stavove“ i „politički nekorektne“ ideje.

Izveštavanje RFA i drugih medijskih kuća ukazuje da su u kampove zatvoreni protiv svoje volje, a zatim podvrgnuti političkoj indoktrinaciji, uz grubo postupanje nadzornika, lošu ishranu i nehigijenske uslove, kao i život u prenaseljenim objektima na koje su stručnjaci upozoravali u posljednje vrijeme jer mogu dovesti do epidemije.

Zbog nedostatka transparentnosti dio zvaničnika okrivljen je za širenje koronavirusa u gradu Vuhan, u kineskoj provinciji Hubei, što je primoralo vlasti da u januaru zatvore grad.

Izvještaj Mamatjan Juma i Alima Seytoffa za Ujgursku službu RFA / Dialogos.ba

S engleskog preveo: Resul Mehmedović

Povezani članci

Back to top button