Kloni se pesimista

Zapamti ovaj savjet: Mani se prijatelja koji ne podržavaju promjene u tvom životu!

Mnogi od nas su se uvjerili da ima prijatelja koji ne podržavaju promjene i svaka pozitivna promjena u njima probudi ljubomoru i strah. Malo po malo, oni će te vratiti tamo gdje si nekad bio zato se pripazi prijatelja i članova tvoje rodbine koji tako postupaju, jer oni zapravo ne znaju šta rade.

Ljudi s kojima provodiš svoje vrijeme promijenit će tvoj život na ovaj ili onaj način. Ako se družiš sa pesimistima, oni će utjecati na tebi i bit ćeš kao i oni, ali ako se vežeš za ljude koji te podržavaju u tvojim pozitivnim nastojanjima, onda ćeš ti brzo preuzeti vođstvo na putu uspjeha i sreće. U toku dana često budemo iskušani i dovedeni u situaciju da biramo s kim ćemo provesti vrijeme. Kad si pred takvom dilemom, onda ne idi s onim koji vrijeme provodi u kafiću i ispraznom razgovoru i traču, jer će ti to oduzeti energiju i ubiti optimizam. Većina nas zna ko je optimista i pozitivna ličnost, a ko je pesimista iz kojeg zrači negativna energija zato nije na odmet povećati oprez kod izbora prijatelja kojem ćemo pokloniti naše vrijeme.

U svom nadahnutom djelu Spontani oporavak, Andre Weil ponudio je sljedeći savjet: “Napravi spisak prijatelja i poznanika u čijem društvu se osjećaš pozitivno, sretno i optimistično, zatim odaberi jednog od njih i provedi s njim dio svoga vremena.”

Kada razgovaramo s pesimistom, obično tu fale mogućnosti i šanse za nešto pozitivno, jer tim dijalogom dominira tjeskoba, nemir i potištenost, i tu nećemo čuti nijednu novu ideju niti osjetiti i vidjeti kreativni humor.

Bivši predsjednik SAD-a, Calvin Coolidge, je rekao: “Od pesimiste ne očekuj inovacije.”

S druge strane, vidimo da se među nekim ljudima entuzijazam širi poput epidemije. I kada razgovaramo sa osobom koja odiše optimizmom, kao da nam se grudi šire, jer uviđamo sve više i više mogućnosti za život. Danski filozof Kierkegaard je rekao: “Ako bi nekada nešto poželio, to nipošto ne bi bilo bogatstvo niti vlast, već bi poželio ljudsko oko koje stalno blista i plamti od životnog žara i poželio bih omladinu za koju ne postoji riječ nemoguće.”

Odlomak iz knjige: Selva El-Udejdan, Tako se pobjeđuje očaj, Amos Graf, Sarajevo, 2013, str. 166.

Priredio: Resul Mehmedović (Dialogos)

Back to top button